MONDO/Tanjug

Gradnja stanova u šest gradova, kvadrat 500 evra

Autor:

Stan od oko 60 kvadrata koštaće oko 30.000 evra, i uz kamate će koštati 126 evra mesečno prvih 25 godina, a poslednjih pet 25 evra, najavio predsednik Srbije.

207
A- A A+


Aleksandar Vučić kaže da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji za pripadnike Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, a da bi cena kvadrata mogla da bude prosečno oko 500 evra.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije koja će se time baviti rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1. 500 u BIA a uključeni će biti i oni koji rade u zatvorima. To su grube procene i Vlada će do 15 januara izaći sa konkretnim podacima.

U KOJIM GRADOVIMA...

Stanovi će biti građeni u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu.

"Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje", rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko 2 miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.

"Ideja je da popravimo životni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvare zatvora zbog kojih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, da moramo da ih zbrinemo", istakao je Vučić.

PARIZ...

Aleksandar Vučić sastaće se večeras u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. To je najavio sam Vučić, rekavši da nema puno vremena, pored ostalog i zbog tog, nenajavljenog sastanka s Makronom. On će učestvovati na Samitu o klimatskim promenama.

Učestvovao je, kaže, na današnjem sastanku zato što je zamoljen da to učini i jer je to bila njegova ideja, ali će ceo posao izneti vlada, a on je uveren da će premijerka i njen kabinet uspeti da to sprovedu kvalitetno i do kraja.

"Naš cilj je da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje, naš cilj je da oni ostanu u vojsci i policiji", dodao je predsednik Srbije.

Stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima.

Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra - u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.

AKO USPE, I ZA MLADE BRAČNE PAROVE, NAUČNIKE...

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je izgradnja stanova pripadnicima službi bezbednosti jedan od načina da im Srbija kaže "hvala". Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava, gradiće se po istom modelu stanovi i za mlade bračne parove i naučnike.

Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.

On je rekao da je namera da se popravi životni standard pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.

Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30.000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina a poslednjih pet 25 evra.

Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevinske kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15 januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. godine.

Povezano

Sve vesti