• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobar razlog za smanjenje deviznih rezervi

Izvor Fonet

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju novembra iznosile 10,1 milijardu evra.

Njihovim iznosom obezbeđena je pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je danas iz NBS.

Dinar praktično miruje

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 965,7 miliona evra i bio je za 307,9 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.068,5 miliona evra. U novembru je zabeležena nominalna deprecijacija (pad) dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je, kako se navodi, u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 185 miliona evra i prodajom 105 miliona cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih dnevnih oscilacija kursa.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju novembra 8.379,0 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su u novembru smanjene za 655,4 miliona evra, a neto devizne rezerve za 656 miliona evra.

Smanjenje i bruto i neto deviznih rezervi je u potpunosti rezultat smanjenja javnog duga, odnosno razduženja države u iznosu od 655,9 miliona evra po osnovu dospeća hartija od vrednosti Republike Srbije (evroobveznica) emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u novembru 2012. godine.

Ipak, povećanje deviznih rezervi u prethodnih šest meseci u ukupnom iznosu od 1.351,1 milion evra, bilo je dvostruko veće od njihovog smanjenja u novembru.

Ostali faktori koji su uticali na kretanja deviznih rezervi u novembru imali su gotovo neutralan efekat.

U smeru povećanja delovali su - priliv po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 80,0 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno neto 56,2 miliona evra).

Rastu nam rezerve - prebacile 10 milijardi €

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled neto razduženja države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu u neto iznosu od 50,6 miliona evra, kao i nepovoljan efekat promena međuvalutnih odnosa na svetskom finansijskom tržištu (85,1 miliona evra), navodi se u saopštenju.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gavrilo Princip

Botovi bi poslali neki komentar, ali jadni ne znaju, ovo je za njih svemir... 😂

penzioner

@Gavrilo Princip Koliko je moja penzija doprinela boljitku

special image