I OVO JE VISOKA POLITIKA: Austrija dopušta pušenje

Autor:

Austrija će odustati od potpune zabrane pušenja u kafeima i restoranima kao deo koalicionog dogovora dve trenutno najpopularnije partije.

13
A- A A+

"Neće biti potpune zabrane pušenja u restoranima", napisao je na Twitteru šef Slobodarske partije Austrije (FPO), Hajnc-Kristijan Štrahe.

Pitanje pušenja je jedna od najspornijih tačaka u pregovorima pobednika izbora Sebastijana Kurca i FPO o formiranju vlade.

Obe strane su jasno stavile do znanja da su pregovori u završnoj fazi i da se rezultat očekuje narednih dana.

Gde se pije, tu se i puši

Pušenje je dozvoljeno u lokalima sa izdvojenim prostorom za pušače, kao i u lokalima površine manje od 50 kvadratnih metara. Za restorane je uvedena izmena prema kojoj maloletnici neće moći u lokale u kojima se puši. Takođe, prodaja duvana će biti zabranjena licima mlađim od 18 godina, dok je sada granica 16 godina.

Iako je najveći deo tema dogovoren, Štrahe je, kao strastveni pušač, zatražio da se ponovo razgovara o duvanu.

Po zakonu donetom u proleće 2015, potpuna zabrana pušenja u restoranima bi trebalo da stupi na snagu 1. maja iduće, 2018. godine.

Kurc, nepušač čija partija je donela ta zakon, na kraju je odustao od te zabrane.

Trinaest godina posle prvih pokušaja da se pušenje zabrani u kafeima i restoranima, Austrija će ostati jedna od retkih zemalja u Evropi gde je moguće pušiti u lokalima u kojima se služi piće.

"Ponosan sam na ovo izuzetno rešenje u interesu nepušača, pušača i vlasnika restorana", rekao je Štrahe.

Za pušenje u restoranu kazna 200 evra!

Objava odustajanja od potpune zabrane pušenja je izazvala mnogobrojne reakcije, a odlazeća ministarka zdravlja Pamela Rendi-Vagner ju je osudila kao "ogroman korak unazad".

Po podacima Eurostata, u Austriji svake godine od posledica pušenja umre 13.000 ljudi. Sa 8,7 miliona stanovnika Austrija je treća u Evropi po broju pušača među ukupnim stanovništvom.

Očekuje se da se Kurc i Štrahe narednih dana dogovore o preostalim detaljima i da vlada bude formirana najkasnije do 20. decembra.

List Prese navodi da će FPO dobiti ministarstva odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Ulazak te partije u vladu 2000. godine je izazvao sankcije EU, ali danas je takvo protivljenje veoma malo verovatno.

Povezano

Sve vesti