"Srbin ne može biti direktor baleta u Splitu"

Autor:

U Splitu se vodi "prepucavanje" na nacionalnoj i političkoj osnovi

14
A- A A+

"Srbin ne može biti direktor splitskog baleta", poručeno je pozorišnom reditelju Ivanu Leu Lemu, koji je bio kandidat za intendanta Pozorišnog saveta Hrvatskog narodnog pozorišta (HNK) i gde je kao direktora baleta predložio baletana i koreografa Lea Mujića.

Lemo je na "Dalmatinskom portalu" otkrio da mu je "para počela izlaziti na uši" kada mu je rečeno da "Srbin ne može biti na čelu baleta".

"Pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom i činjenicom da ovaj detalj moram učiniti javnim, ali to je 'bio okidač'. Uopšte nije važno što je dotični potencijalni direktor baleta Hrvat rođen u Beogradu, hrvatski državljanin i višestruki dobitnik najvećih nagrada hrvatskog glumišta, već je važno da se na takav način ne sme razgovarati", naveo je Lemo.

Reč je o Leu Mujiću, koji koristi ekavicu, pa se gradski većnik sa liste "Mosta" Josip Markotić zapitao zbog čega bi i Lemo uopšte bio najbolje rešenje za splitski HNK.

Splitska vlast, predvođena Androm Krstulovićem Oparom i njegovim partnerom Željkom Kerumom, namerava da postavi nove članove Pozorišnog savjeta. Lemo je bio jedini kandidat za intendanta, a pre same kandidature imao je i sastanke sa predstavnicima vlasti. Međutim, "slučaj Mujić" osujetio je takvu mogućnost.

On je i prije ovog slučaja najavio mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa, jer ga ucenjuju da ne postavi određene ljude za direktore drame, opere i baleta, već da sluša političke želje. Željko Kerum insistira da direktor opere bude većnik Jure Bučević. Kerum je poznat po svojim antisrpskim ispadima. Svojevremeno je, gostujući u emisiji "Neđeljom u dva" na HRT-u, poručio da ne želi Srbina u svojoj porodici.

"Prepucavanje" se nastavlja jer je gradski većnik Markotić uputio otvoreno pismu odbijenom reditelju, koji mu je na to uzvratio istom merom - oba pisma su objavljena na "Dalmatinskom portalu".

Izvor: YouTube

Povezano

Sve vesti