mondo.rs

Uzgajajte rukolu, cena "kao za zlato"

Autor:

Uzgoj zeljaste biljke, odnosno salate, rukole postaje sve unosniji biznis jer pijačna cena je ove zime dostigla čak 2.000 dinara za kilogram.

5
A- A A+
piletina, meso, paradajz, hrana, sos, rukola Foto: MONDO

Prinos rukole je dobar, Na jednom metru kvadratnom zemljišta može se postići prinos do 2 kg, pa je posao isplativ, kažu na portalu Agroklub.rs.

Može da se sejati od februara do septembra, u više navrata. Niče za nekoliko dana, a za 40 do 60 se bere. Lisne rozete se čupaju, operu i prodaju u vezicama ili se listovi režu i prodaju.

Zaboravite jabuke, Rusima da prodajemo povrće

Izvor vitamina "c"

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka koja se gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i creva.

Uzgoj rukole nije komplikovan, ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva, a kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata.

Rukola može direktno da se seje u zemlju, najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli i puno vlage, pa zahteva često zalivanje.

Voli hladno vreme i otporna je na mraz, a za njenu setvu je potrebno da su dnevne temperature iznad četiri stepena.

Najbolje raste na sunčanom mestu, ali toleriše i hladovinu, a ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbediti zasenu.

Kako da izvučete najbolje iz povrća

Berba počinje mesec i po do dva nakon setve, a čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestima rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti