PREŽIVELA: Beba rođena sa srcem izvan tela

Autor:

Roditeljima su rekli da je prekid trudnoće jedina opcija kada su shvatili da bebi raste srce izvan tela. Ipak, beba je rođena, a priča ima srećan kraj!

3
A- A A+

Kada su roditelji malene Vanelopi Houp Vilking na skeneru u devetoj meseci trudnoće videli da na bebinom telu postoji izraslina, bili su zbunjeni tada još ne znajući da je to zapravo srce.

Međutim, bebin grudni koš nije bio normalno razvijen, zbog čega je srce i deo stomaka izrastao spolja, izvan tela. To stanje je toliko retko, da su čak i lekari specijalisti morali da guglaju.

"Postoji veoma malo dostupnih informacija o tom stanju. Videla sam jedan takav slučaj za 20 godina, ali je ta trudnoća prekinuta. Prvo sam malo guglala, a posle toga sam prionula na stručnu literaturu. Ali, to me nije dovoljno informisalo o ovom slučaju jer nema dovoljno podataka, s obzirom da su takvi slučajevi retki i dosta se razlikuju međusobno", kaže dr Frensis Balok.

Većina beba koje imaju taj problem imaju i defekte u radu srca, kao i druge abnormalnosti. Takođe, deca su mrtvorođena u 90 odsto takvih slučajeva, a ona koja prežive rođenje najčešće požive tek nekoliko dana.

U svetu postoji samo nekoliko slučajeva beba koje su preživele u ovakvom stanju, a ovo je prvi takav slučaj zabeležen u Velikoj Britaniji, uprkos tome što je mami Naomi Finli savetovano da prekine trudnoću.

"Briznula sam u plač. To je trebalo da bude samo običan pregled ultrazvukom, poveli smo i decu sa nama. Posle toga smo istraživali kakve su nam opcije i shvatili da su šanse da preživi gotovo nikakve, a jedina opcija je prekid trudnoće", seća se ona.

Međutim, kada su ona i njen partner Din videli ćerkicu kako se pomera na ultrazvuku, shvatili su da ne mogu tek tako da odustanu od nje.

"Kada je počela da se pomera, shvatili smo da je to život i da prekid trudnoće nije opcija", kaže tata.

Naomi je tokom cele trudnoće bila pod nadzorom specijalista, a Din se priseća da je nekolio puta gubio nadu, posebno onda kada se njihova ćerkica ne bi pomerala na ultrazvučnim pregledima.

Izvor: YouTube

Međutim, Venelopi se razvijala u maminom stomaku i 22. novembra je rođena, pet nedelja pre termina.

"Plašila sam se šta će biti, tako da mi je mnogo laknulo kada je izašla iz mene i počela da plače", kaže mama, a tata dodaje da ih je "veoma radovalo što je plakala narednih 20 minuta".

Nekoliko sekundi po rođenju, devojčica je umotana u sterilnu plastičnu kesu koja ju je štitila od infekcija.

Manje od sat vremena nakon rođenja, devojčica je podvrgnuta operaciji kojom je započet proces vraćanja srca u telo. Nedelju dana kasnije, drugom operacijom je napravljeno više mesta za srce u grudnom košu, a nakon toga je izvedena finalna operacija - uzeta je koža ispod pazuha, kako bi se presadila na grudni koš.

Venelopi je još uvek priključena na aparate, ali hirurzi su veoma optimistični da će se oporaviti i da će moći da vodi normalan život.

"Ponekad me grize savest zbog svih negativnih misli jer, eno je, ona se bori za svoj život a ja sam razmišljala o tome da odustanem. Drago mi je što sam ipak poslušala svoje srce i odlučila da ne prekinem trudnoću", kaže mama.

Povezano

Sve vesti