Pušači su manje atraktivni: Šta vi mislite?

Autor:

Znamo da za zdravlje ni u kom slučaju nije dobro da pušite, a sada postoji još jedan razlog da se držite podalje od cigara.

2
A- A A+

Pored toga što ćete sigurno čuti muškarca kojem "izgleda ružno kad žena drži cigaru" i ženu kojoj je "seljački kad muškarac puši", naučno je dokazano da su pušači manje atraktivni.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Bristol, u kojoj je učestvovalo 500 volontera, pokazana su im lica 23 para identičnih blizanaca, plus muški i ženski prototip.

Dva glavna cilja studije su da se utvrdi da li je moguće na osnovu nečijeg fizičkog izgleda shvatiti da li je ta osoba pušač i da li cigarete utiču na atraktivnost te osobe.

"Identični blizanci imaju gotovo identičan genetski materijal, uključujući i neke uslove života (kulturološku pozadinu, pristup obrazovanju…), ali razlike među njima mogu da se pripišu efektima koje ne dele, kao na primer životnom stilu, pušenju cigareta…", saopštili su naučnici.

Muški i ženski prototipi lica blizanaca takođe su upotrebljeni u eksperimentu, a nastali su tako što su korišćene prosečne crte lica blizanaca.

Rezultati studije su bili iznenađujuće jednostrani - učesnici studije su u 70 odsto slučajeva mogli na osnovu izgleda prototipa da prepoznaju lica pušača.

Pored toga, i muškarci i žene su se izjasnili da su lica nepušača privlačnija u odnosu na pušače.

Istraživači veruju da bi ovi rezultati mogli mnogo da doprinesu antipušačkim kampanjama, posebno među mladima.

"Mladi ljudi su posebno osetljivi na potencijalne negativne efekte koje pušenje može da ostavi na njihov fizički izgled", saopštili su stručnjaci.


Povezano

Sve vesti