MONDO/Tanjug,MONDO/Beta

ZVANIČNO: Dizni kupuje Foks!

To znači da će i određene Marvelove franšize preći u njihove ruke...

Kompanija Dizni objavila je danas da će kupiti većinski udeo u američkoj medijskoj kući "21st Century Fox", u vlasništvu magnata Ruperta Mardoka, za 52,4 milijarde dolara., čime su okončane višenedeljne spekulacije o tom poslu.

Dizni će, prema uslovima sporazuma, preuzeti značajan deo aktiva od Foksa, uključujući prava na izvesne Marvelove franšize, kao što su "X-Men", "Deadpool" i Fantastic Four", javlja agencija Rojters, što znači da ćemo možda prvi put videti Vulverina u grupi "Osvetnika"?

Prema konačnim uslovima sporazuma, Dizni kupuje televizijske i filmske studije Foksa, televizije Fox i National Geographic kao i Foksovu imovinu u inostranstvu odnosno indijsku televiziju Star, i 39 odsto udela koje Foks ima u evropskoj televizijskoj grupi Skaj, kao i Foksov udeo u video striming platformi Hulu.

Pre nego što se sprovede kupovina 21st Century Foks će izdvojiti radiodifuzni deo Fox Broadcasting televiziju i stanice, vesti Fox News, i sportske televizije kao što je Fox Sports. Činjenica da su Rupert Merdok i njegovi sinovi bili spremi da prodaju veći deo svog poslovanja koji su gradili godinama primljeno je kao šok u industriji zabave, navodi agencija AP.

Generalni direktor Diznija Bob Ajger koji je najavio odlazak u julu 2019. godine ostaće na svom mestu do 2021, prema saopštenju obe grupe. Ukupna kupovina iznosi oko 66,1 milijardu dolara uključujući dug kompanije Foks od 1,7 milijardi dolara.

Ovo niste znali o Dizniju (FOTO, VIDEO)

Ovom operacijom Kompanija Volt Dizni biće ojačana sadržajem i razonodom, navodi se u saopštenju, a na ovaj način namerava da se bolje nosi sa konkurencijom od tehnoloških kompanija u biznisu zabave kao što je Netfliks.

Kako navodi AP, dolazi do velikih promena u poslovima zabave. Televizija više nema monopol na zabavu u domu. Postoji Netfliks koji planira da potroši do osam milijardi dolara za programe iduće godine, zatim Amazon gradi svoju biblioteku i dao je veliki novac za televizijska prava za "Gospodara prstenova". Facebook, Google i Apple takođe investiraju u video.Povezano

Sve vesti