Božićna isporuka u svemiru (VIDEO)

Autor:

Svemirska kapsula Spejs iks isporučila božićnu pošiljku Međunarodnoj svemirskoj stanici.

5
A- A A+

Reciklirana svemirska kapsula Spejs iks stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje i donela opremu za naučne eksperimenta, hranu i zalihe.

Astronauti Američke svemirske agencije (NASA) iskoristili su veliku robotsku ruku da privuku kapsulu Dragon, navodi agencija AP.

Kapsula, koja je 2015. istovarila isporuku NASA, je drugi put u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

 Astronaut Džo Akaba rekao je da se radi o veoma lepoj letelici i dodao da raduje što će "uroniti" u nju i doneti malo nauke na brod.Svemirski brod je lansiran u petak iz Floride na raketi Falkon. Ovo je prvi put da je Spejs iks iskoristio i recikliranu raketu i recikliranu kapsulu na njenom vrhu, da smanji troškove lansiranja.

Kapusula je donela zalihe i opremu za naučne eksperimente, uključujući laboratorijske miševe i seme ječma, za pokušaj firme Badvajzer da napravi "pivo iz svemira".Kapsula Dragon, jedina svemirska letelica koja može da dostavi teret i vrati se na Zemlju, ostaće u svemiru do sredine januara.

Ranije danas je ruska kapsula Sojuz lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, s trojicom astronauta iz Rusije, Japana i SAD koji će zameniti deo posade.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti