"Evgenije Onjegin" - baletska premijera u Narodnom

Autor:

Balet Lidije Pilipenko biće premijerno izveden 23. decembra.

"Evgenije Onjegin" - baletska premijera u Narodnom Foto: YouTube Ilustracija

Balet "Evgenije Onjegin" biće premijerno izveden 23. decembra na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, najavila je autorka Lidija Pilipenko.

"Dugo sam proučavala fenomen Puškinovog dela i saznala da je Onjegin zapravo imao časnog prijatelja koji je odabrao čast umesto života", kazala je  Pilipenko, koja je potpisala režiju, libreto i koreografiju baleta.

"Bio je veliki izazov sve to postaviti na sceni. Tu je i izrazito komplikovan odnos Tatjane i njene sestre koje su karakterno drugačije. Bilo je mnogo pitanja koja sam razrešavala u procesu postavljanja baleta, vezanih za neverovatno genijalno Puškinovo delo", kazala je Pilipenko.

U ovom spektaklu učestvuju čitav baletski ansambl i solisti Narodnog pozorišta.  Jovan Veselinović i Dejan Kolarov igraće u alternaciji Onjegina, dok će Tatjanu neizmenično na sceni oživljavati Bojana Zzegarac Knežević i Tatjana Tatić.  U ulozi Onjeginovog prijatelja Lenskog naći će se Igor Pastor i Nikola Bjanko. Orkestrom će dirigovati maestro Đorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica.

"Evgenija Onjegina", biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.

Sve vesti