"Evgenije Onjegin" - baletska premijera u Narodnom

Autor:

Balet Lidije Pilipenko biće premijerno izveden 23. decembra.

Balet "Evgenije Onjegin" biće premijerno izveden 23. decembra na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, najavila je autorka Lidija Pilipenko.

"Dugo sam proučavala fenomen Puškinovog dela i saznala da je Onjegin zapravo imao časnog prijatelja koji je odabrao čast umesto života", kazala je  Pilipenko, koja je potpisala režiju, libreto i koreografiju baleta.

"Bio je veliki izazov sve to postaviti na sceni. Tu je i izrazito komplikovan odnos Tatjane i njene sestre koje su karakterno drugačije. Bilo je mnogo pitanja koja sam razrešavala u procesu postavljanja baleta, vezanih za neverovatno genijalno Puškinovo delo", kazala je Pilipenko.

U ovom spektaklu učestvuju čitav baletski ansambl i solisti Narodnog pozorišta.  Jovan Veselinović i Dejan Kolarov igraće u alternaciji Onjegina, dok će Tatjanu neizmenično na sceni oživljavati Bojana Zzegarac Knežević i Tatjana Tatić.  U ulozi Onjeginovog prijatelja Lenskog naći će se Igor Pastor i Nikola Bjanko. Orkestrom će dirigovati maestro Đorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica.

"Evgenija Onjegina", biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.

Povezano

Sve vesti