Beta

Rusija u strahu: Vraća se 4.500 džihadista

Autor:

Gotovo 4.500 ruskih građana otišlo je u inostranstvo da bi se borili "na strani terorista", rekao je danas Alekasandar Bortnjikov, direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja se sprema za njihov povratak.

4
A- A A+Do sada su ruske službe izvestile o 2.900 ruskih džihadista, najvećim delom poreklom iz nestabilnih muslimanskih republika na Kavkazu.

Prema Bortnjikovu, tokom pet godina je više od 9.500 ljudi bilo na sudu "zbog zločina povezanih s terorizmom ili ekstremizmom".

Pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio povlačenje dela ruskih snaga iz Sirije, FSB je izrazila zabrinutost zbog povratka džihadista iz Sirije. U Rusiji se sledeće godine održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Islamisti odsekli glavu ruskom špijunu?


Islamska država i sirijski ogranak al-Kaide su Rusiji više puta pretili osvetom od početka vojne intervencije u Siriji 2015. godine. Rusija je bila meta više napada tokom prethodnih meseci, a u napadu na metro u Sankt Peterburgu 3. aprila je poginulo 16 ljudi.

Putin je danas izjavio da trenutna situacija "zahteva pronalaženje novih efikasnijih metoda za odgovore na izazove i pretnje u svetu", i naglasio važnost saradnje obaveštajnih službi.

Rusi baš praše po ISIS-u (VIDEO)On je u nedelju zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu za "obaveštajne podatke koje je prosledila CIA", što je omogućilo sprečavanje planiranog napada u Sankt Peterburgu.

Prethodnih dana su specijalne snage izvele više operacija koje su dovele do hapšenja ili smrti osumnjičenih pripadnika Islamske države.

Povezano

Sve vesti