• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen budžet Beograda, rasprava i o vatrometu...

Izvor MONDO/Tanjug

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas bužet za 2018. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi 102,7 milijardi dinara.

 Skupština Beograda - usvojen budžet za 2018. Izvor: MONDO/Petar Stojanović
Izvor: MONDO/Petar Stojanović


Za narednu godinu planirani su prihodi grada od 92,24 milijarde dinara, ali će, uz prihode gradskih ustanova od 1,18 milijardi i 9,34 milijarde prenetih sredstava iz ove godine, gradska kasa biti "teška" ukupno 102,7 milijarde dinara.

Budžetom je za unapređenje javnog gradskog prevoza predviđeno gotovo 25 milijardi dinara.

Gotovo 19 milijardi dinara predviđeno je za oblast dečje i socijalne zaštite, dok će 4,5 milijardi dinara biti uloženo u održavanje izgradnju nove putne infrastrukture.

Takođe, pored deset milijardi dinara redovnog godišnjeg izdvajanja za opštine, još 1,5 milijardi kapitalnih sredstava dodatno je predviđeno za opštine.

Raspravu o budžetu obeležila je polemika o vrednosti novogodišnje jelke na Trgu Republike, raskidanju ugovora sa dobavljačem.

Pored jelke, šef odbornika DS Balša Božović je kritikovao i to što je prema njegovim rečima treća rata ugovora za košarkaški turnir "Fajnal for" 750.000 evra i da se plaća po kursu od 130 dinara što, kaže, nije dobro.

Spomenuo je i vatromet, za koji je, kaže, predviđeno 235.000 evra, ali i nabavku "Majkrosoft" licenci i licenci za finansijski program "Sap" za trogodišnji period 2018-2020. godinu, za šta je predviđeno 3,66 miliona evra, što je, kaže, 3,5 puta više od tržišne cene.

Beograd u 2018: Pomoć porodiljama, nastavak radova

Božoviću je replicirao šef odbornika SNS Mirko Rajković koji je rekao da je u budžetu, kada je reč o jelki, reč o trogodišnjem finansiranju, a ne samo o cifri za jednu godinu, te istakao da je prošle godine jelku platila "Er Srbija".

"A, što se tiče 'Fajnal fora', sada vam smeta što grad odvaja novac, a nije vam smetalo kada je Dragan Đilas kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije, molio tadašnjeg premijera (Aleksandra Vučića) da se plati kvalifikacioni turnir pred Olimpijadu, što je koštalo 2,8 miliona evra", rekao je Rajković.

Sekretarka za finansije Jelena Tanasković rekla je da sa kursom evra nema ništa sporno, jer se svaka faktura plaća po kursu koji važi na dan plaćanja.

"Budžet je projekcija, plan, a fakturu plaćamo na dan kada je plaćamo, po tom kursu", rekala je Tanasković i dodala da je prethodna vlast uvela program "Sap", koji sada mora da se održava.

Odbornik PUPS-a Profir Rančić rekao je da odbornici PUPS-a podržavaju budžet, ali da su nezadovoljni time što nije prihvaćen predlog da se ponovo aktivira 13. penzija, te da na tome i dalje insistirati.

Odbornik SNS Nebojša Bakarec kazao je da je važno napomenuti da građanima neće biti povećan porez na imovinu sledeće godine.

"A, ako su jelka i vatromet najveći problem u budžetu, to znači da je budžet dobar", rekao je Bakarec.

Pored budžeta, odbornici su usvojili i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno opštinama u 2018. godini, kao i izmene Odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta u 2018. i 2019. godini.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan_Djilas_novi_gradonacelnik

Zao mi sirotog drveca sto je nevino stradalo da bi odbornici dobili hartije za glasanje o novom budzetu. Koji ce potrajati samo do izbora i do dolaska nove prave vlasti.

special image