MONDO/Beta

Radikali: Rusija majka, Srbija da se integriše

Autor:

Srpska radikalna stranka je danas "upozorila Vladu Srbije da je krajnji cilj NATO okupacija Srbije i zato zahteva punu integraciju s Ruskom Federacijom, od ekonomske pa sve do vojne".

Radikali: Rusija majka, Srbija da se integriše Foto: Mondo/Stefan Stojanović


SRS je saopštila da insistira da se "po hitnom postupku" potpiše sporazum i donese zakon kojim će pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu dobiti "identične privilegije koje su po IPAP sporazumu dobili vojnici NATO".

"Ruska Federacija, na čelu s Vladimirom Vladimirovičem Putinom, pokazala je kako se odgovorna majka ponaša i ophodi prema svom detetu", piše u saopštenju.

Dalje se nabraja da je "najnovijim sporazumima" Rusija "obezbeđuje Srbiji:energetsku stabilnost i sigurnost, kao i mogućnost da Srbija zaradi kroz tranzitne takse plasiranjem svojih viškova zemljama u okruženju; obezbeđuje vojnu silu - nabavkom sistema S-300, helikoptera 'Mi-17', ali i formiranjem centra za remont helikoptera za ovaj deo Evrope; takođe obezbeđuje i pozicije Srbije u rešavanju pitanja Kosova i Metohije".

U saopštenju se navodi da je poslanik SRS Miljan Damjanović, govoreći o tome, rekao: "Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da čvrst i iskren stav Ruske Federacije prema Kosovu i Metohiji iskoriste tako što će insistirati na sprovođenju Rezolucije 1244, što je ujedno i stav predsednika Putina, da se odreknu puta ka EU i okrenu Evroazijskoj uniji - gde nam je zagarantovana saradnja na ravnopravnim osnovama, kao i da se odreknu pogubne politike vojne neutralnosti i zatraže članstvo u ODKB".

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) je regionalna međunarodna organizacija na prostoru bivšeg SSSR-a, koja se bavi bezbednosno-vojnom saradnjom.

"Hvala Rusiji"

Gasprom nam povećava isporuke gasa!

Rusi nam dali da izvozimo gas

Povezano

Sve vesti