Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan?

Autor:

Ministar kulture rekao da se nada da će radovi rekonstrukcije biti završeni i da će zgrada biti otvorena krajem juna.

Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan? Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Građevinski radovi na zgradi Narodnog muzeja u Beogradu trebalo bi da budu okončani najkasnije do kraja marta 2018, izjavio je  ministar kulture Vladan Vukosavljević i naveo da se nada da će krajem juna renovirana zgrada muzeja biti otvorena.

"Kraj juna je onaj rok za koji se može reći da ćemo, nadam se možda baš na Vidovdan, veliki srpski praznik, otvoriti rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja", rekao je Vukosavljević na TV Pink.

Objasnio je da će nakon okončanja građevinskih radova najkasnije do kraja marta a to je, kaže, praktično sutra, na redu biti postavljanje postavke koji je složen posao.

Kaže da je otvaranje zgrade Narodnog muzeja ključna stvar, ali i istakao da u 2018. očekuje usvajanje strategije kulturnog razvoja za period do 2028. za koju kaže da je dokument strateškog tipa koji Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala.

"Otvorićemo u februaru kulturni centar Srbije u Pekingu što će u oblasti međunarodne saradnje u oblasti kulturue biti tektonski događaj", rekao je Vukosavljević govoreći o planovima za 2018. godinu među kojima je i nova medijska strategija.

Kada je reč o budžetu za kulturu u narednoj godini, Vukosavljević je rekao da povećanje budžeta nije dovoljno, ali da je dobro što će biti više novca.

"Zadovoljan sam, ali i nisam zadovoljan, zvuči kontradiktorno. Zadovoljan sam jer je ipak dobijen veći budžet za kulturu u odnosu na ovu godinu, 350 miliona dinara oko tri miliona evra. U simboličnom smislu to predstavlja da država pokazuje znake trajnog opredeljenja da u kulturu iz godine u godinu ulaže više", kaže ministar.

Navodi i da ima "dozu razumnog optimizma da smo krenuli dobrim putem".

Upitan za šta su namenjena sredstva u budžetu za kulturu u 2018, ministar kaže da postoji čitav niz oblasti u kulturu, među kojima su zaštita kulturnog nalseđa kao velika oblast koja ima velike potrebe, zatim savremeno stvaralaštvo i investicije u mnoge zapuštene objekte namenjene kulturi širom Srbije.

"Bićemo u prilici, verujem vrlo brzo, da raspišemo novi konkurs Gradovi u fokusu da pomognemo manjim sredinama u Srbiji. Kada je reč o kulturi ne smemo da delimo sredine na male i velike", rekao je ministar.

Beograd, kaže, jeste centar kulturnog života u Srbiji i to je normalno, ali Srbija mora da se ravnomerno kulturno razvija.

Ministar je rekao da država pomaže Andrićevu, Vukovu i Dositejevu zadužbinu, matica srpska dobila znacjano vehca sredstva u odnosu na raniji period, naredne godine predviđeni su veliki projekti Matice srpske, među kojima je i digitalan rečnik.

"Ulivamo beton u temelje kulturnog života Srbije, ne može se sve rešiti preko noći. Postoji strategija koja predviđa nekoliko važnih zakona koje treba doneti i nekoliko sistemskih rešenja za samostalne umetnike. Radimo punom parom", ističe ministar.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti