Beograd korak bliže metrou

Autor:

Izgradnja prve linije metroa u Beogradu počeće 2020. godine, izjavio je danas gradonačelnik Siniša Mali.

91
A- A A+
metro voz železnica vagoni vozovi Foto: MONDO, Lana Stošić

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su danas u Starom dvoru Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Gradonačelnik je tom prilikom izjavio da Beograd nikada nije bio bliže početku izgradnje metroa i precizirao da potpisani dokument "pomera grad korak bliže ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu, koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice".

"Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa", rekao je Mali.

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje, prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

"Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica 'BG voz' biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali 'BG voza'. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa 'BG vozom' biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu", rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture „Smartplan” kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara.

Povezano

Sve vesti