mondo.rs

Nazivali ga i srpskim prorokom: Umro otac Gavrilo

Autor:

Posle duge i teške bolesti, preminuo je iguman Gavrilo starešina manastira Privina Glava kod Šida, pišu danas beogradski mediji.

31
A- A A+

Telo igumana položeno je u sabornoj manastirskoj crkvi, a sveta arhijerejska liturgija koju će služiti episkop sremski Vasilije, održaće se u subotu u devet časova, prenose "Novosti".

Otac Gavrilo (Vidosav Marić) rođen je u selu Višnjićevo, u šidskoj opštini.

Prvi monaški život započeo je s 11 godina u jednom od makedonskih manastira, zatim dolazi u manastir Pakrac u Hrvatskoj, pa u Kovilj.

Ovo su najveće srpske svetinje (FOTO)

"A onda su me 1978. godine zamolili da oživim zapušteni manastir Privinu Glavu. U to vreme ovde nisu hteli da dođu ni živi, ni mrtvi kaluđeri. Krenuli smo sa bogosluženjem, psihološkim, duhovnim i moralnim razgovorima. Pojedini velikodostojnici i sveštenici nazivali su me i vračarem, gatarem, gledačem i prorokom. A ništa od svega toga nisam, samo je moja duša čista. Ne daj bože, nisam prorok, jer prorok je prvi i poslednji sveti Jovan Krstitelj. I posle njega nema proroka na zemlji", ovako je pričao ranije otac Gavrilo.

Pola Srbije traži spas u selu kod Valjeva

U manastirski kompleks iz 12. veka otac Gavrilo stalno je ulagao i gradio. U sklopu manastira nalazi se pet crkvi i šest kapela.

Kod oca Gavrila u Privinu Glavu godišnje su dolazile desetine hiljade vernika tražeći blagoslov i spas.

Za ovaj manastir često su bile vezane i priče o čudesnim isceljenjima.

Privinu Glavu posećivali su i vernici iz drugih zemalja - Švajcarske, Australije, Nemačke, Holandije, Hrvatske, Belgije...

Izvor: youtube

Povezano

Sve vesti