Izložba o zaboravljenom princu srpskog filma

Autor:

Od 28. decembra Kinoteka zaokružuje godinu posvećenu jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla.

0
A- A A+

Izložbom o Svetislavu Ivanu Petroviću, koja će biti otvorena 28. decembra, Jugoslovenska kinoteka zaokružuje godinu posvećenu jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla.

Ovu godinu Kinoteka je započela projekcijama Petrovićevih filmova, a posle otvaranja izložbe biće prikazana i "Princeza korala", romantična drama snimljena pre tačno 80 godina na Jadranu.

Petrović je igrao mladog avijatičara Marka Vukovića, a partnerke su mu bile još jedna ovdašnja zvezda Ita Rina i nemačka glumica Hilde Sesek.

Tu koprodukciju Nemačke i Kraljevine Jugoslavije režirao je Viktor Janson, a Kinoteka je film specijalno za ovu priliku obezbedila iz Bundes Arhiva u Berlinu.

Nepravedno zaboravljeni Petrović (1894, Budimpešta - 1962, Minhen) tokom 40 godina karijere ostvario je više od stotinu uloga, uspešno prevazilazeći prelazak iz nemog u zvučni film. Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji...

Krasili su ga talenat i harizma. Visok, markantan, lepog lica i sonornog glasa, bio je idealan tumač aristokratskih likova, plemića, oficira, sveštenika i fatalnih ljubavnika koje je predstavljao sa slovenskim šarmom.

Mnoge Petrovićeve uloge vredne su pomena, među njima i one u filmovima: "Umetnička duša", "Alahov vrt", "Kozak i slavuj", "Proces", "Gospođa sa suncokretom", "Lift za gubilište"

Izvor: YouTube

U posleratnoj Jugoslaviji Petrović je ostvario samo jednu ulogu - u filmu "Dalmatinska svadba" (1953), u režiji Geze fon Bolvarija.
Ta koprodukcija sa Zapadnom Nemačkom bila je jedan od prvih kolor filmova snimljenih kod nas.Povezano

Sve vesti