Tanjug

Ministar Stefanović:Ne gomilamo emigrante kod Šida

Autor:

Srbija nema nikakve veze sa gomilanjem emigranata na granici sa Hrvatskom, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović navodeći da je oko stotinu migranata koji su prethodnih dana bili na državnoj granici s Hrvatskom

38
A- A A+

Naveo je da su emigranti, nakon višesatnih pregovara i bez primene sile, autobusima vraćeni u centre u Srbiji gde su boravili.

Hrvatska je, kaže, obavestila EU da je Srbija učestvovala u dovođenju emigranata na državnu granicu sa Hrvatskom i da sprema dolazak novih 600 emigranata što je, ističe, netačno.

Pregovori o patrolama

Ministar Stefanović je naveo da je Srbija dve godine u pregovorima sa Hrvatskom o mešovitim patrolama na granici. "Sada je to i uslov za Hrvatsku da bi mogla da pristupi šengenskoj zoni", rekao je Stefanović i izrazio očekivanje da će Hrvatska uskoro pristati na formiranje mešovitih patrola što će, ocenjuje, olakšati i spustiti sve tenzije na našoj državnoj granici.

Naveo je da je oko 100 emigranata pre nekoliko dana krenulo ka granici sa Hrvatskom jer su dobili određene informacije da će Hrvatska otvoriti granice ako ih bude više na granici, što se, kaže, nije dogodilo.

Istakao je da su Komesarijat za izbeglice i migracije i MUP pokušali da ih odgovore od odlaska na granicu sa Hrvatskom, uveravajući ih da to neće dovesti do bilo kakvog efekta, nego samo do njihovog gomilanja na granici.

"Nisu želeli da poslušaju i naišli su na kordon hrvatske policije", rekao je Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj je predstavio informaciju o radu MUP od jula do septembra ove godine.

Ministar je rekao da su Komesarijat i MUP bili u stalnoj komunikaciji sa Hrvatskom i EU.

Komesar za izbeglice: Bune se bahati ljudi

"Ne stoji da Srbija ima bilo kakvu zlu nameru, ne zloupotrebaljvamo prisustvo migranata kod nas. Ne želimo da ih fizički sprečavamo i primenjujemo silu kao što ni do sada to nismo činili", kaže Stefanović.

Ministar navodi da ostaje pitanje i za Hrvatsku i za EU da li primenjuju sistem azila na svojoj teritoriji i da li migrantima omogućavaju da zatraže azil ako se nađu na njihovoj teritoriji, navodeći da prilikom povratka migranata u zemlju iz koje su ušli na teritoriju duge države mora da se primenjuje sistem readmisije.

"Nije pravni način da policija potisne migrante sa svoje teritorije", kaže Stefanović.

Ministar kaže da je za 70 odsto smanjen broj tražilaca azila u Srbiji, te da mali broj emigranata zaista zatraži azil u Srbiji.

Povezano

Sve vesti