On je ŽIVA LEGENDA! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Sten Li danas puni 95 godina, a mi vam predstavljamo zanimljivosti koje niste znali o njemu!

6
A- A A+

Neuništivi gospodar "Marvelovog" univerzuma danas slavi 95. rođendan!

Stenli Martin Liber rođen je 28. decembra 1922. godine u Njujorku, u porodici rumunskih imigranata jevrejskog porekla. Porodica nije imala mnogo novca, Sten je imao i mlađeg brata, i jednom je rekao da su on i brat spavali u jedinoj sobi, a roditelji se "gurali" na kauču.

Već kao dete, uživao je u filmovima i knjigama, a omiljeni glumac bio mu je Erol Flin.

Radio je razne poslove kao mladić – pisao je čitulje za novine, saopštenja za Nacionalni centar za borbu protiv tuberkuloze, raznosio sendviče po poslovnim zgradama… Više poslova u novinarstvu, kao i ljubav prema crtanju, doveli su ga do posla u "Tajmli komiksu", koji će dve decenije kasnije postati "Marvel".

Li je, zajedno sa nekolicinom umetnika, stvorio Spajdermena, Halka, Doktora Strejndža, Fantastičnu četvorku, X Men likove, zatim superheroje kao što su Iron Man, Daredevil, Tor…

Izvor: YouTube

Venčao se sa Džoan Klejton Bukok 5. decembra 1947. godine, što znači da bi ove godine proslavili 70 godina braka. Nažalost, njegova voljena supruga iznenada je preminula prošlog leta.

Izvor: YouTube

Par je 1950. dobio kćerku Džoan Seliju, a tri godine kasnije i drugo dete Džen, koje je preminulo tri dana po rođenju.

Sredinom pedesetih, u Americi je osnovano regulatorno telo za sadržaj stripova (CCA), koje je imalo veoma striktna pravila šta u stripovima sme da bude prikazano, a šta ne. nisu bili dozvoljeni zombiji, vukodlaci, vampiri, nikakav "škakljiv" sadržaj, a pravilo je glasilo da strip uvek mora da prikaže "trijumf dobra nad zlom".

E pa, Sten Li se usprotivio toj cenzuri i telu, koje je želelo da mu zabrani da objavi tri stripa o Spajdermenu. Godine 1971, američko Ministarstvo zdravlja angažovalo je Lija da napravi strip koji bi prikazao opasnost konzumiranja droge. Po pravilima CCA, naravno, droga nije smela da bude ni pomenuta, kamoli prikazana.

"Razumeo sam ih, oni su bili kao advokati, ljudi koji sve shvataju bukvalno i preozbiljno. Ja sam prosto rekao – baš me briga, i objavio ta tri stripa bez njihovog 'pečata' odobrenja. U narednim izdanjima vratio sam se pravilima. Ja nikada nisam razmišljao o pravilima dok sam pisao neku priču," rekao je Li svojevremeno.

Ženio se samo taj jedan jedini put, ali je zato venčao Spajdermena! Pre 30 godina, kada je Spajdermen u stripu imao venčanje sa Meri Džejn, Li je iznajmio stadion Šia u Njujorku i upriličio im pravo venčanje. Unajmljeni su glumci da igraju mladence, a Li je bio matičar.

Pre 19 godina, potpisao je doživotni ugovor sa "Marvel enterprajzesom". U njemu se navodi da je dovoljno da deset odsto svog vremena posveti kompaniji, ali svakako kaže – "slobodnog vremena nemam nikad".

Kada smo kod ugovora, u njemu piše i da Li MORA da se pojavi u svakom filmu koji je zasnovan na nekom od njegovih likova.

Izvor: YouTube

Li je 2012. doživeo "susret" sa smrću, nakon što mu je pozlilo. Ugrađen mu je pejsmejker, a kasnije je rekao da se "živ pojeo" što je zbog operacije morao da propusti nekoliko pojavljivanja na konvencijama ljubitelja stripova.

Među njegovim omiljenim piscima su Stiven King, H.G. Vels, Mark Tvejn, Artur Konan Dojl, Čarls Dikens, Vilijam Šekspir…

I pošto je celog života pravio superheroje, naravno da su tu i negativci – Li je jednom izjavio da, kad bi mogao da bira koji će zlikovac biti, odabrao bi da bude Doktor Dum.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti