MONDO/Srna

BiH: Optužnica zbog zločina nad Srbima u Konjicu

Autor:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog zločina protiv čovečnosti nad srpskim civilima na području Konjica i okoline tokom 1992. i 1993. godine.

0
A- A A+


Optužnica je podignuta protiv Esada Ramića (51), Šefika Nikšića (72), Mitka Prikića (55), Redžepa Balića (65), Hameda Lukomiraka (46), Ismeta Habibovića (61), Senadina Ćibe (50) i Agana Ramića (55), svi iz Konjica, koji se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Adnana Alikadića (55) iz Sarajeva i Almira Padalovića (49) iz Mostara koji se nalaze u pritvoru, Enesa Jahića (48) iz Konjica kojem su određene mere zabrane, te Safaudina Ćosića (43), Muhameda Cakića (49) i Seada Jusufbegovića (76) iz Konjica.

Oni se terete za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, dece i starijih lica, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progona gotovo celokupnog civilnog srpskog stanovništva sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica ih tereti za nečovečna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju za navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i zatočeničke objekte na području Konjica gde se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine prouzrokovali su progon gotovo celokupne populacije srpske nacionalnosti sa ovog područja, od čega se tek mali broj vratio u mesta pre ratnog boravišta.

Oni su optuženi da su za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu komandanata i pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna veštaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Povezano

Sve vesti