Tanjug

Proradiće sudstvo: Pada blokada za sudije

Autor:

Visoki savet sudstva je izradio radnu verziju novog Pravilnika o izboru sudija koje se prvi put biraju na tu funkciju, čime će se oblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa..

1
A- A A+

Za današnje "Večernje novosti" predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže da će pravilnik biti završen posle praznika, nakon čega će se oblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa.

"Nezakonit Pravilnik"

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji". "Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o izboru tužilaca koji se biraju prvi put. A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor 'prošvercuje' na brzinu", kaže Savo Manojlović, predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti o zakonitosti.

VSS će takođe, pišu "Novosti", uputiti dopis Skupštini kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

Sve je počelo pre nedelju dana kada je Ustavni sud. na zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni kluba (kluba diplomaca) Pravosudne akademije da oceni ustavnost i zakonitost spornog akta, izrekao privremenu meru zabrane izbora sudija po tom pravilniku.

Mada je skupštinski odbor za pravosuđe predloge kandidata za sudije već prosledio poslanicima, njihov izbor moraće da bude stopiran.

Istovremeno, Alumni klub je javno zamerio VSS jer su pitanja za test za kandidate koji dolaze iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu.

"Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije", kaže Milojević.

EU: Srbija u pravosuđu napravila mali korak

Takođe naglašava da su, prema izveštajima koje dostavljaju predsednici sudova, sudije koje su poslednjih godina izabrane na prvu funkciju rangirane među najboljima.

"Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo", podseća predsednikVKS.

Povezano

Sve vesti