Budite živi, zdravi i uzbrdo brzi!

Autor:

Kraj godine je, sabiramo utiske, podvlačimo crtu. I čekamo novu, neuprljanu godinu da konačno uradimo sve ono što smo oduvek planirali, samo eto nismo uspeli. Naša kolumnistkinja Sandra Todorović želi vam da vam se svako dobro ostvari...

Budite živi, zdravi i uzbrdo brzi! Foto: Mondo/ Goran Sivački

Poslednji dani u godini. Mirno mi je u srcu. Svodim račune, preslišavam se šta sam sve postigla, promenila, i koga sam upoznala u prethodnoj godini.

Među ljudima vlada pretpraznični naboj energije, želje za proslavama, poklonima, jelkama, srećnom, obradovanom decom, Deda Mrazom, ukrasima, ruskom salatom, pečenjem, čekanjem Božića sa porodicom, novo, sve novo ispočetka idemo, cajger je izvrteo prethodnu godinu kao i svaku do sada.

Ponavljamo se, ne smeta nam to ponavljanje, prirodno nam je, naučeno ponašanje, lepo nam je što se sve tako lepo privodi kraju, a mi spremni kao i svake godine, samo čekamo 5, 4, 3, 2, 1 i imamo novu novcijatu godinu, netaknutu, neuprljanu, samo našu u kojoj smo sebi i drugima obećali da ćemo biti bolji, da ćemo se više truditi oko svega, da ćemo smršati, naći ljubav svog života, završiti fakultet, doktorirati, otići odavde.

Neuobičajeno mnogo poziva za druženje sam dobila od prijateljica, i tome se uvek radujem. Volim da provodim poslednje dane u godini sa bliskim ljudima. Jelku sam okitila, i pola sijalica ne radi, sasvim očekivano. Lepa je, praznična, svetlucava.

Nestrpljivo sam poklone podelila ranije, jer ne umem da se suzdržim da sačekam prvi dan te savršeno nove godine da im svima vidim izraze lica jer su dobili nešto što nisu očekivali. Poštari donose, odnose, ja raspakujem, radujem se novim saksijama, novom cveću, novim divnim ljudima u mom životu.

Napravila sam i rusku salatu, jer je ona tradicionalna kraljica trpeze. Krijem je na terasi, da je ne pojedu do 31. Upalila sam vatru i obukla svoj kućni, debeli džemper.

Trebalo bi da izađem napolje da dokupim svašta, ali me mrzi, i hladno je. Znam šta me čeka u gradu. Opšta euforija, jurnjava sa velikim kesama koje mi seku ruke, sve mi treba, vidi sniženje, jao ove gaće su najpovoljnije, treba mi nova spavaćica…Odustajem od toga. Sedim u savršenom miru i shvatam da ono svako dobro koje mi je neko uputio se i ostvarilo.

I želim ti sve najbolje mi se ostvarilo. Stvarno mi je najbolje ikada, i sve mi je dobro i potaman. I oni što su mi poželeli da mi se sve želje ostvare, i njima hvala. Zaista mi se jesu ostvarile.

Da li bih mogla još nešto da poželim? Ništa ja tu ne bih menjala. Moj je red da poželim dobro svima.

Vama želim mnogo energije da prebrodite sve što vam se na putu nađe, da vas vozi ljubav kao mene, da se ostvarujete privatno i profesionalno. Želim vam mirne snove, čistu savest i oba obraza.

Ono što nemate, a čini vam se nedokučivim, ni ne treba vam. Ne treba vam sto tašni, kaputa, cipela, ionako pola ne nosite. Viškove odnesite u svratišta i sirotišta.

Želim vam prave prijatelje. Ne bilo kakve, nego one što biste za njih srce dali.

Želim vam zdravu decu, poslušnu, na koju možete da se oslonite. Mnogo kvalitetne komunikacije sa svojima, to je važno. Dobra muzika da je tu negde u pozadini.

Vaše privatne zavrzlame da odmrsite, nađete dva pokidana kraja i da pokušate da ih vežete u nešto čvršće. Ako ne ide, odustanite. Ne trošite se na bilo koga, snaga nije neiscrpna, to znate.

Ne pristajte na bilo šta što vas nije vredno. Svako ima svoju cenu, i ta cena mora da bude realna. Ne postoje rasprodaje duša, koje se kupuju preko oglasa za male novce. Dajte se ko onome ko vas apsolutno zaslužuje. Cenite svoj mir i blagostanje.

Ne puštajte sumnjive osobe preko svojih zidina. Uključite senzore, detektujte budale i klonite ih se.

Nađite hobi. To je sjajna stvar za isključivanje iz svakodnevice. Unesite malo začina u vašu spavaću sobu. Ne znam kakve začine volite, pa neću ništa ni da sugerišem.

Obradujte sebe i druge, učinite dobro delo, usvojite životinju.

Reciklirajte. Ne koristite kese. Nabavite cegere kao nekad što smo svi imali. Ukinite kese sa kesama u svojoj kući.

Pošaljite čestitku. Papirnu, elektronsku, bilo kakvu. Javite se roditeljima, deci, recite im da ih volite.

Proveravajte redovno svoje zdravlje. To je ono što na kraju svega jedni drugima kažemo da je najvažnije. Samo nek smo zdravi, sve drugo ćemo lako. I to je velika istina.

Želim da vam se zahvalim što ste kliknuli onoliko puta na linkove mojih tekstova, čitali ih i delili dalje. Da nema vas, ne bih imala za koga ni da pišem. Svi ste mi podjednako važni, i hoću da budete dobro koliko god to možete.

Ja ću da šaljem dobre vibracije, a vi ih hvatajte.

Neka ste mi živi, zdravi i uzbrdo brzi!

--------------------------------

SVE KOLUMNE SANDRE TODOROVIĆ

Tagovi:

Povezano

  • Sandra Jbte Sandra Todorović

    Slušaj me, usrana godino...

    19

    "Silni ljudi pomreše ove godine. Plašim se da nisam i ja slučajno na spisku", piše kolumnistkinje MONDA Sandre...

Sve vesti