NEMANJIĆI: Naši i vaši utisci o premijeri (VIDEO)

Autor:

Evo šta se dogodilo u prvoj epizodi, koju je RTS "poklonio" gledaocima u najluđoj noći. Ako niste gledali, pažnja, slede spojleri!

406
A- A A+

"Nemanjići - rađanje kraljevine" je prava novogodišnja poslastica za ljubitelje serijskog programa i istorije, a s nestrpljenjem smo čekali da vidimo još jedan projekat koji će podići nivo domaćeg TV programa.

Na RTS-u u 20 časova počela je ekranizacija početka porasta moći dinastije Nemanjića i Srba pod njima. Kao što svi znamo, njihov uspon je krenuo od Stefana Nemanja (Mladen Nelević), a na početku prve epizode naš junak je sa braćom Tihomirom, Stracimirom i Miroslavom u Nišu 1165. godine, gde dočekuju vizantijskog cara Manojla Komnina (Meto Jovanovski).

Komnin daje najveće povlastice Nemanji i govori mu da je on povlašćen pod njegovim okriljem. Još veću naklonost dobija kada "zvekne" cara po leđima nakon što se ovaj zagrcnuo dok se niko drugi nije usudio da "digne ruku" na njega. Međutim, to izaziva veliko nezadovoljstvo kod njegove braće koja ne vide najmlađeg Stefana Nemanju kao nekog ko to zaslužuje. Nemanja potom dobija tajanstveni poziv na sastanak sa braćom, pa uprkos upozorenju supruge Ane da ne ide jer ima loš predosećaj, on ipak odlazi u Ras.

"Ništa nismo naučili od Nemanjića"

Tamo shvata da nije reč o sastanku, već njegovom porobljavanju, gde ga ljubomorna braća bacaju u pećinu na dnu bunara zbog "neposlušnosti". Dani prolaze, a Nemanja se moli Svetom Đorđu: "Molim te Sveti Đorđe, izbavi me". I Đorđe ga je verovatno čuo, jer dok je napolju besnela oluja, jedan grom je polomio drvo koje je palo pravo u bunar i tako omogućilo Nemanji da se uz pomoć njega izbavi na površinu.

Od svog podanika Adama saznaje da je car Manojlo obavešten o ovom događaju, te da je besan uhapsio njegov braću i najstarijeg Tihomira svrgnuo s mesta Velikog župana. A, gle čuda, novi župan je upravo Nemanja koji u okviru svoje vladavine započinje borbu za oslobođenje srpskih porobljenih zemalja.

Podsetite se MONDO TV priloga o Nemanjićima!

Izvor: MONDO

Sasvim razumljivo, ovo oslobađanje se nije dopalo caru Komninu, jer je podrazumevalo upravo uzimanje nazad srpske zemlje od njega! Osećajući se izdanim od strane onoga kome je "toliko dao", Manojlo šalje iz Carigrada vojsku na Stefana na čelu sa njegovom braćom Stracimirom i Tihomirom. U bitci kod Pantinca, Stefan Nemanja odnosi pobedu, Stracimir beži, a Tihomiru život odnosi reka Sitnica. Nemanja se vraća na skroman dvor u Raškoj gde ga dočekuje porodica - sinovi Vukan, Stefan i mali Rastko, kao i ćerka Jefimija i žena Ana, koja usvaja u njihovu porodicu i devojčicu siroče - Rašku.

Nekoliko godina kasnije vidimo Nemanju kojeg more snovi o mrtvom bratu i nesklad koji je među njima ostao. Ana ga savetuje da zove braću i izmiri se sa njima, što on i čini. Ne samo što se pomirio sa Miroslavom i Stracimirom, nego je priznao opet cara Manojla "kao glavnog" i Srbiju kao vazala Vizantije.

"Samo da mir potraje", moli se Ana, ali njene molitve nisu urodile plodom. Stefana posećuje predstavnik Mletačke Republike i on se zajedno sa njima opet diže protiv cara, raskidajući ponovo savez sa Carigradom.

Ovoga puta, bitku gubi jer su ga Mleci, "stari prevaranti" napustili i poslednje što vidimo je kako mu car Manojlo stavlja omču oko vrata i odvlači ga u Carigrad gde će naknadno odlučiti o njegovoj sudbini.

Kako se vama čini prva epizoda? Glasajte u anketi, a svoje mišljenje nam recite i u komentarima.


Povezano

Sve vesti