Bruka u TENT-u: Ko je sve muljao s javnom nabavkom

Autor:

Komisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da su četiri privredna društva učestvovala u nameštanju javne nabavke za Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

2
A- A A+
termoelektrana, TENT A Foto: MONDO Sivački Goran

U privrednom kriminalu uhvaćeni su MIP-RŠV iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina, koji su namestili posao remonta vagona marke "arbel".

Koliko će ko "pojačati" budžet

Komisija je zbog malverzacija izrekla novčane mere zaštite konkurencije, i to u iznosu od 2.320.480 dinara preduzeću MIP-RŠV, preduzeću Inter-mehanika 1.475.000 dinara, društvu Tatravagonka bratstvo 2.138.900 dinara i društvu Šinvoz 4.975.020 dinara, koje će te firme morati da uplate u budžet Republike Srbije u roku od tri meseca. Komisija je, kao olakšavajuću okolnost prilikom utvrđivanja konačne mere, uzela to što su stranke sarađivale u toku celog trajanja ispitnog postupka.

U postupku koji je vodila po službenoj dužnosti, Komisija je utvrdila da su ta privredna društva dogovorila ponuđene cene i kaznila ih sa ukupno 10,9 miliona dinara.

"Time su zaključili poseban oblik restriktivnog sporazuma u smislu člana 10. st. 1. i 2, tačka 1, Zakona o zaštiti konkurencije", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Komisije, cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla, i to bez rizika da će u procesu nadmetanja s drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morao da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom.

"Posledica ovakvog dogovora između konkurenata - ponuđača u vezi sa ponuđenom cenom je eliminisanje konkurencije među njima, zbog čega bi TENT platio više za predmet nabavke nego što bi platio u uslovima konkurencije, a ujedno bi bio oštećen budžet Republike Srbije", precizirano je u saopštenju.

POPUST ZA SVOJE: Kažnjena EPS Distribucija

Postojanje restriktivnog sporazuma Komisija je utvrđivala na osnovu ekonomskih pokazatelja, kao što su statistički podaci i analiza ponuđenih cena, kao i identifikacija strukturnih indikatora tržišta, ali i na osnovu činjenica prikupljenih tokom nenajavljenog uviđaja i na drugi način i izvedenih i obrazloženih dokaza koji su potvrdili indiciju o postojanju dogovora između četiri ponuđača", navedeno je u današnjem saopštenju.

Povezano

Sve vesti