Još jedna obavezna vakcina od 1. marta

Autor:

Deca će od 1. marta primati još jednu obaveznu vakcinu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, a Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za nabavku cepiva.

24
A- A A+

Prema podacima iz RFZO, nabavka se sprodi u dva dela. Prvi tender je raspisan po starom programu imunizacije za tri meseca i predviđa nabavku 2.500 doza i otvaranje ponuda je 10. januara.

Drugi tender je sproveden za obaveznu imunizaciju po novom programu za 169.500 doza, a otvaranje ponuda je zakazano za 2. februar.

Biće nabavljena pneumokokna polisaharidna konjugovana vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

To je jedanaesta obavezna vakcina u kalendaru vakcinacije.

Mališani se trenutno vakcinišu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenje izazvana Hemofilusom influence tip b.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predvidena samo za decu koja su imala klinicke indikacije, a to znači samo za pojedine slečajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlade od pet godina.

Povezano

Sve vesti