Grobari (opet) u dve kolone: "Ostavite cigane!"

Autor:

Navijači Partizana iskoristili košarkašku utakmicu da potvrde duboke podele među sobom. Košarkaši Partizana posle pobede nad Zadrom pozdravili obe grupe navijača.

Grobari (opet) u dve kolone: "Ostavite cigane!" Foto: MONDO/I. B.

Nisu se "videli" od fudbalskog "večitog derbija" i brutalnog, krvavog sukoba na južnoj tribini stadiona Partizana.

I evo ih ponovo, jedni preko puta drugih, na prvoj takmičarskoj utakmici košarkaša Partizana u novoj, 2018. godini.

U hali "Pionir", na meču Partizan - Zadar, navijači crno-belih su podeljeni u dve grupe. Jedna na tradiconalnoj strani iza klupa (takozvanoj "grobarskoj") i na drugoj, rezervisanoj za gostujuće navijače.

Na toj drugoj tribini su primećeni neki od viđenijih Grobara, među kojima i Miloš Kimi Radisavljević, ali i pripadnici grupe Vandal bojs, koji se povezuju sa brutalnim sukobima na fudbalskom derbiju i za koje kruži verzija da su zajedno sa još jednom podgrupom želeli da preuzmu južnu tribinu.

Kada je ušla u halu ta grupa je povikala, odnosno obratila se drugoj strani, pozivom da im se pridruže: "Dođite, Grobari", uz dodatnu "Ostavite cigane!".

Na poziv "južne" tribine: "Javi se Sever", dobili su odgovor" "Ganci, ganci, vi ste ovde stranci" i pitanje: "Gde su vam Grobari?".

Za one manje upućene reč je o tome da su pojedine vođe organizovanih navijača nekada bili navijači Crvene zvezde, među kojima i ubijeni Aleksandar Stanković zvani "Sale Mutavi". Oni su svoju grupu nazvali "Janičari" i preuzeli su prevlast na južnoj tribini.

Sa "južne strane" na te prozivke, odgovoreno je ovako: "Gde su vam Splićani?" (aluzija na šestoricu uhapšenih državljana Hrvatske, koji su učestvovali u sukobima na fudbalskom derbiju i protiv kojih se u Srbiji vodi istražni postupak).

Sa iste strane je zapevana i pesma folk pevača Baje "Malog Knindže": "Oni bili katolici, a ja pravoslavac".

Posle međusobnih prozivki, u jednom su se saglasili - u skandiranju imena Demira Jukića, navijača Partizana ubijenog u sukobu sa navijačima Crvene zvezde.

Posle kratkotrajnog primirja, nastavljene su prozivke: "Splićani, Splićani, 'ajmo svi u glas, Ante Firić (jedan od uhapšđenih Splićana) jedan je od nas".

Trenutak sa početka utakmica

Izvor: MONDO


Posle pobede nad Zadrom u ABA Ligi, košarkaši Partizana pozdravili su i jednu i drugu grupu organizovanih navijača.

POGLEDAJTE

Izvor: MONDOPodele među navijačkim podgrupama organizovanih navijača Partizana prisutne su već dve decenije. Najpre se odvojila grupa "Južni front", nezadovoljna delovanjem tadašnjeg Juga, a u novije vreme je bilo podele na "Alkatraz" i "Zabranjene".

Taj sukob je kulminirao tragičnim događajem. Na Novom Beogradu je 22. oktobra 2011. u navijačkom ratu "Alkatraza" i "Zabranjenih" usmrćen iz vatrenog oružja Ivan Perović. 

Povezano

Sve vesti