Imamo lekare za ponos!

Autor:

Godinu za nama obeležili su veliki uspesi naših lekara. Transplantacija materice, vraćanje odsečene šake, operacija tumora na mozgu dok je pacijent budan - samo su neke od operacija naših stručnjaka u 2017.

18
A- A A+

Krajem januara 2017, stigla je prva u nizu dobrih vesti na polju medicine: Srbija je 25. januara odlukom Eurotransplanta jednoglasno primljena u članstvo ove evropske mreže za razmenu organa.

Već 1. februar doneo je značajno olakšanje pacijentima, Poliklinika Kliničkog centra Srbije počela je da radi u dve smene, čime su značajno smanjene liste čekanja na specijalističke preglede.

A samo dan kasnije, usledila je dobra vest za parove koji se bore za potomstvo, pošto je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisao ugovore sa deset privatnih ginekoloških ordinacija u koje će se upućivati parovi na vantelesnu oplodnju i 12 oftalmoloških ordinacija za operacije katarakte o trošku zdravstvenog osiguranja:

Uz knjižicu na vantelesnu kod privatnika

Vrlo brzo, i prvi inovativni lekovi o trošku države stigli su do teško obolelih pacijenata.

A onda...

USPEH: Prva transplantacija materice u Srbiji

Prva transplantacija materice u Srbiji urađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a ujedno to je bila i prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja.

Usledio je poduhvat stručnjaka sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Prvi put posle dve decenije:

Budnom pacijentu operisali mozak!

Na klinici za neurohirurgiju KCS izvađen je tumor glave bez totalne anestezije, a ovaj težak zahvat trajao je četiri sata.

Briljirali su i hirurzi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, zahvaljujući čijoj stručnosti Katarina Geber (27) ima celu ruku i može da je pomera!

Katarini je mašina u štampariji za kojom je radila odsekla šaku u visini zgloba, a tim lekara, na čelu sa ortopedom prof. dr Čedomirom Vučetićem, više od pet sati borio se da joj osposobi ruku. Tim prof. dr Vučetića uradio je replantaciju šake s kompletnom rekonstrukcijom svih struktura.

Veliki uspeh naših lekara: Pet sati prišivali šaku

U maju mesecu, naši hirurzi operisali su što nisu smeli nemački. Složena i izuzetno obimna operacija uznapredovalog tumora poda usne duplje, jezika, tonzile, gornje vilice i mekog nepca, izvedena je prvi put u Srbiji, u jednoj privatnoj bolnici!

Tim stručnjaka, na čelu sa profesorom dr Živoradom Nikolićem, kranomaksilofacijalnim hirurgom, uklonio je 59-godišnjem pacijentu tumor veličine ljudske pesnice. Postoperativni tok je protekao bez problema i on je desetog dana otpušten iz bolnice:

Naši hirurzi operisali što nisu smeli nemački

Krajem istog meseca, sjajne vesti stigle su i iz Kliničkog centra Vojvodine, gde je uspešno operisano koleno pacijentu obolelom od hemofilije.

A onda je usledila serija uspešnih intervencija na Vojnomedicinskoj akademiji.

Početkom juna, stručnjaci sa VMA su, prvi put u Srbiji uspešno izveli operaciju odstranjivanja plućnog krila minimalno invazivnim pristupom.

Ubrzo potom, takođe na VMA usledio je kompleksan hirurški zahvat kojim su premešteni krvni sudovi jetre i donje šuplje vene i kreiran nov krvotok do srca ugradnjom veštačkog grafta dugog 25 centimetara. Ova intervencija tada je izvedena prvi put u Srbiji, zahvaljujući interventoj radiološkoj dijagnostici i inovativnosti i iskustvu hirurškog tima Vojnomedicinske akademije:

Novi uspeh naših lekara!

Polovinom avgusta, VMA je zabeležila još jedan uspeh, prvi put mehanički je, kateterom, razbijen tromb u plućima pacijenta.

Uspeh VMA: Mehanički razbijen tromb

U istom mesecu, na VMA ugrađeni su i prvi aortni zalisci bez hirurškog reza, kroz preponsku arteriju. Zahvate je izveo kardiohirurški tim te ustanove koji čine lekari klinika za urgentnu internu medicinu, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, anesteziologiju i Instituta za radiologiju, a asistirao je prof. dr Matjaž Bunc iz Kliničkog centra Ljubljana.

Polovinom septembra, obradovala nas je vest da će Torlak ostati srpski:

Nađen investitor, Torlak ostaje srpski!

A onda, krajem istog meseca, briljirali su, ponovo, stručnjaci sa VMA, i zahvaljujući njima, jedan dvadesetosmogodišnji mladić ima - celu ruku.

Tada je uspešno izvršena reimplantacija leve šake kod pacijenta (28) koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, saopšteno je tada iz VMA.

Uspeh lekara sa VMA: Sedam sati prišivali šaku

Oktobar je obeležila i vest da je zahvaljujući humanosti davalaca organa i njihovih porodica, kojih je u prvih osam meseci prošle godine bilo trideset, priliku za nov život dobilo 68 pacijenata sa liste čekanja.

Dvaput više donora organa nego prošle godine!

U oktobru je Klinički centar Srbije postao, posle Instituta za majku i dete i Vojnomedicinske akademije treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi transplantacija koštane srži.

A onda, i niški hirurzi su zablistali. U višečasovnim složenim operacijama, spasene su ruke dvojice pacijenata.

Veliki uspeh niških hirurga: Satima prišivali ruke

Početkom novembra, na VMA je napredna neurološka tehnika uvedena u kliničku praksu.

Uspešno su izvedene dve intervencije uklanjanja tromba iz zapušenog krvnog suda u akutnoj fazi moždanog udara:

Bravo za naše lekare na VMA!

Statistika je, krajem novembra, pokazala da je ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji smanjena za 18 odsto za godinu dana, a smanjena je i rezistencija na te lekove:

Dobro je: "Skidamo se" s antibiotika

Vest o ispunjenju uslova Eurotransplanta o četiri do šest donora na milion stanovnika stigla je 1. decembra:

Dobra vest: ISPUNJEN USLOV Eurotransplanta!

Pojednostavljeno - to znači veću šansu za one kojima su potrebni organi!

U decembru je, posle mnogo godina, završen i Klinički centar Niš, a dva i po miliona ljudi na jugu dobilo je najsavremeniju bolnicu na Balkanu:

Obavljene prve operacije u Kliničkom centru Niš

I za kraj, odnosno - početak, evo vesti od 1. januara 2018:

Bravo doktore: Dečaku napravio uvo od rebra

Stvarno, BRAVO, DOKTORI!

Povezano

Sve vesti