Fotografije koje šokiraju svet (FOTO)

Autor:

Deo ceremonije obeležavanja Bogojavljanja u portugalskom selu Vale de Salgueiro, svake godine izaziva negodovanje među strancima. Tokom te ceremonije roditelji podstiču svoju decu, među kojima ima i one od pet godina, da puše cigarete

14
A- A A+


Lokalno stanovništvo tvrdi da se taj običaj praktikuje vekovima kao deo proslave Bogojavljanja i zimskog solisticija, ali niko ne ume da objasni šta tačno simbolizuje i zašto roditelji kupuju cigarete deci i podstiču ih da puše, prenosi AP.

Dvodnevna ceremonija, koja se završava nedeljnom misom uključuje i igranje oko logorske vatre, muziku koja se izvodi uz pomoć papira i izbor "kralja" koji služi vino i grickalice.

Žoze Ribeirinja, pisac koji je dosta pisao o ceremonijama u tom selu, kaže da su nepoznati koreni te tradicije, ali da možda imaju veze sa ponovnim buđenjem prirode i ljudskog života.

Prema njegovim rečima, to selo se pridržava mnogih tradicija zaostalih od paganskih vremena i dodao da je tome doprinelo i to što je selo udaljeno 450 kilometara od prestonice Lisabona, što je doprinelo očuvanju tradicije.

U Portugalu, inače, zabranjeno je prodavati cigarete osobama ispod 18 godina, međutim ništa ne sprečava roditelje da to čine, a portugalske vlasti ne čine ništa da spreče tu praksu.

Kao i u mnogim evropskim zemljama, i u toj zemlji se preduzimaju mere za smanjenje pušenja, uključujući delimičnu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama.

U Hrvatskoj i u kafanama zabranjeno pušenje

Povezano

Sve vesti