Sećamo se: Dejvid Bouvi (FOTO, VIDEO)

Autor:

Danas bi slavio 71. rođendan. Svetu je mnogo toga ostavio, posebno dobre muzike.

5
A- A A+
Iako fizički više nije sa nama, njegova dela i dalje žive. U čast Mršavog Belog vojvode i njegovog rođendana, donosimo vam listu nekih njegovih najboljih pesama. Odvrnite!

Izvor: YouTube

 Pesmu "Absolute Begginers" napisao je1986. godine. Pesmu o ljubavi koja cveta, napisao je za film reditelja Džulijana Templa, u kome je imao ulogu. Mnogi kažu da pored ove pesme, Dejvidova uloga nešto najbolje što je moglo da se desi ovom ostvarenju.

Izvor: YouTube

Legendarnu pesmu napisao je 1971. godine, koja je svoju renesansu doživela 90ih nakon Nirvaninog izvođenja u MTV Unplugged-u.

Izvor: YouTube

 "Ashes To Ashes" je priča o tome kako se raspršio jedan veliki san. U stvari to je samo nova verzija teme iz Space Oddity, samo što je astronaut u međuvremenu postao klovn. On, koji je u svima nama je neka vrsta naslednika tog astronauta", rekao je Bouvi u jednom intervjuu.

Izvor: YouTube

 Pesma "China Girl" originalno napisana za debi album Bouvija i Igija Popa 1977. godine. Kasnije se priključio i Najl Rodžers koji je začinio disko rifom.

Izvor: YouTube

Numera "Space Oditty" je često objašnjavana kao pesma o trci svemira i posledicama života u civilizaciji u kojoj vladaju nauka, tehnologija i pre svega otuđenje. Napisana je 1969. godine i mnogi kažu da su na prvo slušanje mislili da Bouvi ima grozan glas, ali da su se do samog kraja pesme potpuno zaljubili u nju.

Izvor: YouTube

 "Let's Dance" je uvodna pesma sa Dejvidovog istoimenog studijskog albuma. To je bio najbrže prodavani singl u njegovoj karijeri. Pesma je nastala kao pokušaj da osvoji mlađu publiku osamdesetih godina.

Izvor: YouTube

 Ovaj singl je Bouvija proslavio u Americi. Uglavnom, "Fame" govori o njegovom nezadovoljstvu zbog lošeg dogovora sa menadžmentom izdavačke kuće. Baš u tom nekom periodu upoznao je Džona Lenona s kojim je i napisao ovu pesmu.

Izvor: YouTube

 "Ziggy Stardust" je nastala 1972. i iznenađujuće nije objavljena kao singl iako je jedna od Bouvijevih najpoznatijih pesama. Govori o Zigiju, rok zvezdi koji postaje popularan jako brzo i u svoj toj slavi ne može da se snađe, pa postaje samodestruktivan.

Izvor: YouTube

Baš u periodu kad je objavio pesmu "Rebel Rebel" intezivno se družio s Mikom Džegerom, što potvrđuje i ovaj "rolingstounovski" rif koji vlada numerom.

Izvor: YouTube

"Changes" je Bouvi originalno napisao za album "Hunky Dory". Pred svoj 25. rođendan objavljuje je kao singl. Pesma govori o brzini kojom se svet menja danas.

Povezano

Sve vesti