Šta da radite kada beba ima grčeve

Autor:

Saveti za roditelje zarobljene u začaranom krugu neispavanosti, umora i bebinog plača zbog grčeva.

Šta da radite kada beba ima grčeve Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Podelite svoju muku

Ne postoji razlog da vas bude sramota zbog toga što ste iscrpljeni. Niste sami, i niste jedini roditelji čiju bebicu muče grčevi. Podelite sa prijateljima ili porodicom vaša osećanja i frustrcije. Ako žele da vam pomognu - pustite ih.

Svaka majka zna da materinstvo nije nimalo jednostavan zadatak i niko neće misliti da ste loš roditelj. Nemojte da vas bude sramota ili da izbegavate da idete negde zato što vaša beba ima grčeve. Pitajte za pomoć.

Priberite se

Svi roditelji čija je beba imala grčeve, jake ili slabe, zna koliko to može da bude stresno. Neispavanost će učiniti svoje, i postaćete nervozni i razdražiljivi i biće vam teško da "ne puknete" u trenucima kada beba ne prestaje da plače.

Uzmite pauzu

Spustite bebu na bezbedno mesto i smirite se. Osamite se na par minuta, zaustavite negativne misli i recite sebi nešto poztivno, čak i belsavo. Koliko god vam to možda zvuči bezveze, verujte da će pomoći.

I to će proći!

Čak i kada ste najodmorniji, roditeljstvo je zahtevan, dvadesetčetvoročasnovni posao. Zbog toga vam se možda čini nemogućim da iscrpljeni brinete o bebi koja ima grčeve.

Sledeći put kada vas probudi bebin plač, ili dok budete držali svoju uplakanu bebicu u rukama, setite se da će i to proći! Beba će se u jednom trenutku smiriti zaspasti, a onda i vi. A nakon dva - tri meseca vašim mukama doćiće kraj.

beba, bebe, plakanje, plač Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Posavetujte se sa pedijatrom

Mame koje su se po prvi put našle u toj ulozi mnogo brinu i to je savim razumljivo i očekivano. Nemojte da se osećate loše zbog toga što zakazujete termin kod pedijatra zato što vaše dete plače.

Duge serije plakanja verovatno ne predstavljaju nikakav razlog za brigu ali će vam dosta značiti ako to čujete od vašeg lekara. Malo dodatnog potvrđivanja da je sve u redu nije na odmet, savetuje "Yumama".

Isporbajte različite tehnike za smirivanje bebe

Iako se kolikama ne zna tačan uzrok, pa tako za njih ne postoji ni određeni lek, mnoge majke koje su prošle kroz istu "muku", kao i mnogi lekari sa iskustvom napisali su brojne blogove, knjige i članke i predstavili razne načine na koje možete da umirite vašu u plakanu bebu.

Iako imate osećaj da ste sve probali, i da ništa nije uspelo da umiri vašu uplakanu bebicu, verujte da uvek možete da pronađete neku novu bezbednu tehniku kojom možete pomoći da se grčevi ublaže.

Novi dan je nova šansa da pronađete tehniku koja će delovati i pomoći vašoj bebi.

Pomozite bebi

Veoma je važno da ostanete smireni, jer možda upravo zbog nervoze koju osećate ne možete janso da vidite u čemu je problem. Pokušajte da otkrijete koje signale vam šalje vaša beba.

Postoje različiti uzroci bola u stomaku. Možda vaša beba samo želi da izbaci gasove ili da kaki. Izmasirajte je, uradite nekoliko vežbica, moguće je da če to biti dovoljno.

Sirup protiv grčeva

Verovatno ste od drugih roditelja čuli za prirodne sirupe protiv grčeva koji smanjuju tegobe kod beba. Ne ustučavajte se da ih koristite i pomognete i vašoj bebi i vama.

Sve vesti