Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Autor:

Beogradska filharmonija premijerno će u svojoj sali izvesti delo "Iskopani Sokrat" Ijana Vilsona, u okviru ciklusa kamerne muzike - "Pandemonijum".

0
A- A A+
muzika, note, koncert, filharmonija Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Violinistkinja Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce - Đorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića, izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić.

MONDO TV sa Đorđem Živadinovićem Grgurom

Premijera počinje u 19 časova u sali BGF.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog "Sokrata" na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije, ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.

"Delo sam nazvao 'Iskopani Sokrat' što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlja davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijateljica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo", rekao je Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije, ističe da je "neizmerna sreća obuzima kada pomisli da se približava datum izvođenja, koji za nju već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje".

"Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju, ali i samom instrumentu na kojem sviram", dodala je ona.

Povezano

Sve vesti