Čovek koji je osvetlio Srbiju

Izložba o Đorđu Stanojeviću biće otvorena 12. januara u Istorijskom muzeju Srbije, i trajaće do jeseni ove godine.

0
A- A A+

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, dr Dušica Bojić direktorka Istorijskog muzeja Srbije i Štefica Radmanović autorka izložbe.

Izložbu realizuje Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije.

Izložba "Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju" je savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem 160. godišnjice rođenja slavnog naučnika.

"Premijernim prikazivanjem najvećeg dela zaostavštine poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu koja se nalazi u Istorijskom muzeju Srbije želimo da podsetimo javnost na život i brojne zasluge čoveka koji je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda," navode organizatori.

Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – "Ciganče sa violinom".

Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Tako je postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.

Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.

Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Nikolom Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.

Posebnu atraktivnost i doživljaj postavke daju specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.

Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije: Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije, Istorijski arhiv u Negotinu, Muzej grada Beograda i drugi.

Izložba je otvorena do kraja septembra 2018, a tokom njenog trajanja biće organizovan kviz, koji će pobednicima doneti nagradu u vidu ličnog fotografskog portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa.

Stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce svake srede od 17 časova. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti