Preživela ozbiljne komplikacije na porođaju

Autor:

Najbolja teniserka svih vremena otkrila detalje o porođaju i rekla da je i njoj i bebi bio ugrožen život.

6
A- A A+

Trudnoća Serene Vilijams tekla je glatko, bez problema, i tako je bilo sve dok se nije porodila u septembru. Nakon porođaja su usledile ozbiljne komplikacije, koje su ugrozile i njen i bebin život, otkrila je Serena u intervjuu za "Vog".

Kada su počele kontrakcije, srce malene Aleksis Olimpije je počeo da usporava. Urađen je hitan carski rez i tako je teniserka na svet donela svoje prvo dete.

Aleksis Ohanijan, Serenin suprug, presekao je pupčanu vrpcu i onda su joj stavili bebu na grudi.

"I onda je sve krenulo naopako", priča 36-godišnja teniserka.

Naime, uprkos zdravom načinu života i dobro zdravlju, teniska šampionka ima problema sa krvnim ugrušcima.

Ugrušci koji se stvaraju u venama i arterijama ometaju sistem cirkulacija i mogu da oštete organe, a pojavi ugrušaka doprinose pušenje, gojaznost, ali i genetika.

Vilijamsova inače ima redovnu terapiju kojom se sprečava formiranje krvnih ugrušaka, ali je nakon carskog reza prestala da uzima te lekove, kako bi rana bolje zarasla.

Narednog dana, odnosno prvog dana kada nije uzela svoju terapiju, Serena je imala problema sa disanjem. Pozvala je medicinsku sestru i rekla da joj trebaju lekovi koji smanjuju gustinu krvi i skener grudnog koža, kako bi proverili ima li krvnih ugrušaka.

Međutim, ona je mislila da su Serenu zbunili lekovi, a kada je lekar došao, urađen joj je ultrazvuka, a ne skener koji je tražila.

Naravno, ultrazvuk nije ništa pokazao, pa je Vilijamsova ponovo insistirala na skeneru grudnog koša. Nakon što je urađen, otkriveni su krvni ugrušci u plućima i odmah je započeta terapija, ali je uprkos tome usledila šestodnevna kriza.

Naime, rana od carskog reza joj se otvorila od naprezanja izazvanog kašljem, do kojeg je došlo zbog ugrušaka u plućima. Teniserki je takođe urađena operacija kako bi se rešili krvnih ugrušaka, a tada je otkriveno i da ima hematom u stomaku. Usledila je još jedna operacija i napokon je šampionka, nakon nedelju dana borbe, otišla kući sa svojom ćerkicom.

Srećom, sada je sve u redu i teniserka uživa sa porodicom, a polako se i vraća tenisu.

Povezano

Sve vesti