Beta

Male boginje: Za dan - 31 novooboleli

Autor:

Raste broj obolelih od malih boginja u Srbiji, ali se epidemija na Kosovu i Metohiji smiruje.

18
A- A A+

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas je registrovano 949 slučajeva malih boginja, te je danas broj obolelih za 31 veći nego u sredu.

To je danas saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dodajući da je na Institutu "Torlak" laboratorijski potvrđeno 435 slučajeva morbila.

Epidemija na Kosovu i Metohiji jenjava

Na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj MItrovici sada nema nijednog pacijenta sa kliničkom slikom morbila. Broj obolelih od oktobra do danas bio je 220 od toga je 53 zadržano na bolničkom lečenju zbog komplikacija, uglavnom sa plućima.

 Najviše obolelih je mlađe od pet ili starije od 30 godina, a 93 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnоg brоја оbоlеlih, 34 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili su još u bolnicama.

Od tеžih kоmpliкаciја mаlih bоginjа, upаlа plućа je rеgistrоvаnа коd 124 оbоlеla, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje.

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, od prijave epidemije 23. oktobra do danas, registrovan je 281 slučaj malih boginja.

U Srbiji su od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle dve osobe koje nisu bile vakcinisane.

Epidemija malih boginja će trajati do marta?

Potvrđeno: Dva slučaja morbila u Smederevu

Povezano

Sve vesti