Srpska Nova godina: Kako se čeka, šta se jede...

Autor:

Da li znate običaje koji se praktikuju u vezi sa ovim praznikom? Podsetite se...

11
A- A A+

Mnogi srpsku Novu godinu dočekuju kao i onu "običnu" - u društvu prijatelji, na žurci, u kafani, nekom klubu...

Međutim, običaj nalaže da se dočeka u krugu porodice, kod kuće, kao što provodimo i Badnje veče.

S obzirom na to da se ovaj praznik smatra i završetkom božićnih svetkovina, mnogi običaji i obredi su slični onima koji se poštuju kada se proslavlja rođenje Hristovo. Zato se ovaj dan i naziva Mali Božić.

Trpeza bi trebalo da bude bogata, a glavno jelo - pečeno prase.

Osim toga, na stolu bi trebalo da imate i obredni hleb ili Vasilicu. Postoji nekoliko različitih recepata, ali su u osnovi to klasične pogače u koje se dodaje sir - da bi godina bila bogata, i premazuju se medom - da bi nam život bio sladak.

Ima mesta u Srbiji u kojima se mese i krofne u koje se stavlja novčić, baš kao u božićnu česnicu - ko ga pronađe imaće sreće narednih 12 meseci.

Pročitajte:

Kako se peče prase

Povezano

Sve vesti