Zašto u avionu ne smete u toalet pre uzletanja

Autor:

Kad uđete u avion, nema odlaska u toalet pre uzletanja, a to ume da se oduži... Evo zašto je to nepisano pravilo.

0
A- A A+

avion, avioni, nebo, oblaci Foto: MONDO/Danijela Pašić

Ako popijete vodu ili sok pre nego što krenete na aerodromsku kontrolu, da ne biste morali da ih bacite, velike su šanse da ćete morati u toalet taman negde u vreme kad treba da uđete u avion.

Ali, bolje bi bilo da to obavite dok ste još na aerodromu, pošto kad uđete u avion, nema odlaska u toalet pre uzletanja, a to ume da se oduži...

Ako ste se ikada pitali zašto ne sme da se ide u toalet dok avion ne uzleti, evo odgovora.

"Putnici moraju da budu na svojim mestima, vezani pojasevima tokom rulanja aviona po pisti, uzletanja i sletanja. Ali, kabinsko osoblje je to koje odlučuje da li će putnicima dozvoliti odlazak u toalet neposredno pre toga. Ne postoji propis kojim je to pitanje strogoo regulisano", objasnili su stručnjaci iz nadležnog tela za civilnu avijaciju za britanski "Metro".

"Ali, većina aviokompanija ima interne protokole koji podrazumevaju da su putnici smešteni na svojim sedištima i vezani pojasevima pre nego što se avion uopšte pokrene, da bi se procedura uzletanja ubrzala."

S druge strane, "Rajaner" na primer, ne sprečava putnike da koriste toalet pre uzletanja. "Putnici mogu slobodno da koriste toalet sve dok se ne upali signalna lampica za obavezno vezivanje pojaseva", objasnili su za "Metro" u ovoj kompaniji.

Međunarodna pravila koja regulišu pitanja aviosaobraćaja kažu da putnici moraju da sede na svojim mestima, vezani sigurnosnim pojasevima, dok avion uzleće i dok sleće.

Objašnjenje je jednostavno i nimalo uzbudljivo, a tiče se bezbednosti putnika. U slučaju da je pilot iz bilo kog razloga prinuđen da sleti brže nego što je predviđeno, putnik koji bi se našao u toaletu mogao bi da bude povređen, pošto tamo nema sigurnosnih pojaseva.

Takođe, u slučaju prinudnog sletanja, putnik koji bi se našao u toaletu bio bi zarobljen u malom prostoru. Osim toga, u toaletima ima mnogo oštrih ivica, tu su i ogledala koja bi (teorijski) mogla da se polome i povrede putnika.

I, na kraju, toalet je prostor u kojem imate vodu, struju i papir, pa je tu i nešto veći rizik od požara.

A i kad bi nešto (ne daj bože) krenulo naopako, pomislite samo koliko bi tužno bilo da vas ta nesreća zatekne spuštenih pantalona...

Avion prizemljen zbog izmeta putnika! Fuj!

Kad se piloti potuku... u avionu!!!

Povezano

Sve vesti