Ko prikrije počinioca prestupa plaća 1.000 evra

Autor:

Od velike pomoći će biti i najavljene kamere visoke rezolucije za nadgledanje saobraćaja.

16
A- A A+
policija, policijski auto, dorćol Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović Ilustracija

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji čekaju izglasavanje u Skupštini da bi bile usvojene, predviđaju drastično povećanje pojedinih kazni.

Evo i koliko ćete plaćati za saobraćajne prekršaje

Jedna od predloženih odredbi je i povećanje kazne u slučaju da ne želite da odate osobu koja je vozila vaše vozilo, a kamera ju je snimila. 

Do sada su se vozači snalazili na razne načine kako bi izbegli kaznu. Česta je bila praksa prijavljivanja članova porodice koji imaju dozvolu, a ne voze, kako bi izbegli zabranu upravljanja vozilom i dobijanje kaznenih poena.

Novi predlog je da kazna za prikrivanje počinioca bude 120.000 dinara, što je četiri puta više nego sada.

Ukoliko u ovom trenutku želite da zaštitite osobu koja je vozila vaš automobil, a načinila je prekršaj, moći ćete od neke benigne kazne, kao što je vožnja žutom trakom (2.500 dinara, ako platite u roku od osam dana od dobijanja zapisnika ili rešenja), da dođete do kazne od 36.000 dinara.

Govoreći o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je za RTS da je važno da kazna pogodi onoga koji je načinio prekršaj, jer je cilj kazne promena njegovog ponašanja.

"Ako kažnjavamo nekoga ko nije načinio prekršaj, to neće pogoditi i promeniti ponašanje onoga ko jeste načinio prekršaj. Važno je da vlasnici vozila prijave onoga ko je upravljao vozilom", ističe Božović. "Cilj je da se nateraju vlasnici vozila da prijave onoga ko je načinio prekršaj, da ih na neki način ne skrivaju."

Pomoć pri otkrivanju stvarnog počinioca, policija će imati od novih kamera visoke rezolucije, čiju je montažu najavio ministar policije krajem prošle godine.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u MONDO Auto rubrici, kao i našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti