I OVO je prevara!

Autor:

Nije prevara samo fizički kontakt sa drugom osobom...

Jeste li čuli za mikro-varanje? Možda ste baš vi jedna takva varalica.

Verovali ili ne, ta nova reč, mikro-varalica, koriste se da bi se opisali svi oni "mali" načini na koje neko može da bude neveran. Jer, nije prevara samo kada partner ima odnos sa nekim drugim...

Australijski psiholog Melani Šiling objašnjava šta je tačno mikro-varanje i kako da prepoznate takvu varalicu.

Naime, mikro-varanjem se smatra niz naizgled malih radnji koje pokazuju da je osoba emotivno ili fizički fokusirana na neku treću osobu izvan veze.

"I vi možete da budete mikro-varalica ako se u tajnosti čujete sa nekim na društvenim mrežama, ako imate neke interne šale, ako umanjuje značaj ili ozbiljnost vaše veze", kaže psiholog.

"Sve su to znaci da u flertujete sa nekim i da to skrivate od svog partnera. Ako mislite da imate nešto da krijete, zapitajte se zašto", savetuje ona.

Šilingova kaže da je mikro-varanje zapravo suptilan način izdaje i da ga skrivanje od partnera "raspiruje".

"Neki od znakova koji ukazuju na mikro-varalicu su sledeći: ako parnter ima privatne četove ili brzo isključuje čet kada vi uđete u prostoriju, ako su kontaktu sa bivšom/bivšim u smislu da često kontaktiraju ili se nasamo viđaju", objašnjava Melani.

Psiholog kaže je mikro-varanje i ako partner nekoj drugoj osobi daje komplimente koje vama ne upućuje, ako se sa osobom suprotnog pola sastaje pod izgovorom da je u pitanju posao kad zapravo nije.

Možda vam se na prvi pogled čini da je ne postoji granica između običnog prijateljstva i mikro-varanja, Melani kaže da lako možete da razlikujete to dvoje.

"Skrivanje je ono što obavezno ide uz mikro-varanje, a prijateljstvo nikada ne krijete. Ali ako vas lažu o odnosu sa nekom osobom iako među njima nije bilo fizičkog kontakta, znači da su svesni da taj odnos jednostavno nije prikladan".

Uostalom, ona savetuje da uvek verujete svojim instinktima.

"S razlogom imate intuiciju i trebalo bi da je poslušate kada vam poručuje da nešto nije u redu".

Čak i ako mislite ili ste sigurni da je vaš partner mikro-varalica, potrudite se da budete objektivni i racionalni.

"Optužbe i uvrede vas nigde neće odvesti. Umesto toga, jasno iznesite partneru šta vam smeta, navedite situacije i recite mu kako se zbog toga osećate".

Povezano

Sve vesti