Zaustaviti emitovanje Nemanjića? (ANKETA)

Autor:

Programski savet RTS zatražio je od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima.

171
A- A A+

 Zbog negativnih reakcija na prvu epizodu serije, predsednik Programskog saveta prof. dr Milivoje Pavlović je zatražio da se ne emituju nove epizode, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina.

NEMANJIĆI: Naši i vaši utisci o premijeri (VIDEO)


Pavlović je potvrdio da je takav stav većinom glasova usvojen u petak na sastanku Programskog saveta i ocenio da time nesporazumi oko ove serije, čiju je prvu epizodu RTS prikazao u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, ulaze u
novu fazu. Prema njegovim rečima, Programski savet RTS je pisani zahtev o tome uputio prof. dr Vladimiru Vuletiću,
predsedniku Upravnog odbora RTS, Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru, i Nebojši Bradiću, glavnom i
odgovornom uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS.U pismu, koje je potpisao Pavlović, "ovaj zahtev se obrazlaže programskim, produkcionim i kulturološkim značajem serije o Nemanjićima, kao i pretežno negativnim reagovanjem opšte i stručne javnosti posle emitovanja prve epizode".

Kako se u dopisu navodi, "zahtev Programskog saveta temelji se na odredbama Zakona o medijskim servisima, Statutu RTS i
aktima o delokrugu rada Programskog saveta, odnosno, onim stavovima ovih dokumenata koji naglašavaju pravo i obavezu Saveta da razmatra kvalitet programskih sadržaja i vrednuje domete ostvarivanja programske koncepcije Radio Beograda i
Televizije Srbije".

On nije želeo da govori o budućim potezima Programskog saveta, ističući da je RTS veliki i dobro uređen sistem, u kojem se "tačno zna ko šta radi i za šta odgovara".

"Mi ćemo u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS. Kad odgledamo bar polovinu serije, formulisaćemo svoje stavove, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije", napomenuo je Pavlović.

On se iskreno nada da je nastavak serije bolji i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti ona preduga lista primedbi na prvu epizodu.

Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je odgovorio za FoNet: "E, onda bismo svi bili u velikom problemu..."

Pogledajte MONDO TV prilog o tome kako je teklo snimanje serije.

Izvor: MONDO
Povezano

Sve vesti