Uz "Lajbah", Kelte, Topalka...u srpsku Novu FOTO

Srpska Nova Godina u Srbiji obeležena uz pesmu i igru, bez incidenata...

Beograđani su srpsku Novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara.

Kod Hrama su nastupili horovi muzičkih škola "Stanković" i "Grocka", muzički program "Shake and Spear", a održani su bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Na platou ispred zgrade opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom bili su zaduženi Miligram i Dženan Lončarević.

Po tradiciji, u Skadarliji koja je najpopularnija oko novogodišnjih praznika, bilo je vrlo živo a restorani su bili puni. Gosti su dočekivani kuvanom rakijom, kako red nalaže.

U crkvama se drži praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine.

Srpska Nova godina dočekana je i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Somboru, Jagodini....

Bez incidenata!

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru u Beogradu je protekla mirno i bez incidenata, a dogodila su se tri saobraćajna udesa u kojima je lakše povređeno četvoro ljudi, rečeno je jutros u gradskoj službi Hitne pomoći. "Nije bilo izgreda, ali je zabeležen veći broj alkoholisanih osoba", rekla je agenciji Beta portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Kultni slovenački industrijal sastav "Lajbah" nastupio je na dočeku pravoslavne Nove godine u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U okviru dočeka pravoslavne Nove godine u Maloj sali SNP nastupila je instrumentalna petorka "Imar", koja je već od prvih taktova svoje tradicionalne keltske muzike "kupila" sve prisutne, prenevši ih zvukom vekovima unazad na irska i britanska ostrva.

Kao specijalni gost, na nastupu "Imara" pojavio se poznati izvođač grlenskog i vizantijskog muzičkog stila Slobodan Trkulja, u čijoj muzici inspirisanoj Srbijom i Balkanom su uživali svi u Maloj sali SNP-a.

U organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021" 13. januara se povodom dočeka pravoslavne Nove godine na 38 različitih lokacija predstavilo preko 150 izvođača raznih žanrova muzike, a po prvi put u istoriji organizovanja proslave tog praznika, svi događaji su održani u zatvorenom prostoru.

Muzikom, igrom i pevanjem tri kulturno umetnička društva u holu Železničke stanice u Novom Sadu obeležen je početak proslave dočeka pravoslavne Nove godine.

Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.
Na Zlatioboru je pravoslavna Nova godina dočekana na Kraljevom trgu uz zvezde Granda Nemanju Stevanovića i Jelenu Gerbec.

U zlatiborskom selu Jablanica tradicionalno je organizovan doček onako kako se u Srbiji nekada slavila.

Ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice organizovana je služba, paljenje ostataka badnjaka, a organizovan je i kulturno-umetnički program.

Građani Jagodine, Despotovca, Svilajnca dočekali su sinoć srpsku Novu godinu uz muziku na gradskim trgovima.

 Oko 2.000 građana, svih uzrasta, prema proceni policije, sinoć je na Skveru omladine u Jagodini, dočekalo Novu godinu uz folk pevača Milana Topalovica - Topalka, a u ponoć je priređen bogat i raskošan vatromet u centru grada.

Građani Despotovca, veselo, uz poznatu srpsku pevačicu Veru Matović, dočekali Novu godinu na Trgu despota Stefana, a građani Svilajnca, na Trgu Stevana Sinđelića, uz trubače i orkestar Bojana Krstića, pobednika Sabora trubča u Guči prošle godine.

Organizovani su dočeci i u Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima.

Za srpsku Novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po obicajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, a običaj je i da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu, a trpeza bogata.

Povezano

Sve vesti