Rešenje problema na Balkanu? Nova Jugoslavija!

Autor:

Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetim godinama, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Nila Klarka.

45
A- A A+
protesti, sfrj, zastava, jugoslavija Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Klark ističe da sve potencijalne krize koje sada prete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su "posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja".

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet BiH, navodi Klark, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoopredeljenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

"Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije? Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije 'Galup' pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar", dodaje se u komentaru.

Klark smatra da je Jugoslavija narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost, te da je bilo smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

"Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo", navodi se u komentaru britanskog novinara, a prenosi "Sputnjik".

Danas, dodaje Klark, umesto jake jugoslovenske države postoji niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

"Jedini način da se problemi na Balkanu reše je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom potpisala 'ugovor o prijateljstvu', a možda joj i ponudila priključivanje. Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas", zaključuje Klark u komentaru.

Jugoslavija: Delo ozbiljnih ljudi, a ne idealista

Povezano

Sve vesti