"Šta traži 'Srbska čast' u Skupštini RS?"

Opozicioni Narodni demokratski pokret zahteva da se rukovodstvo Skupštine Republike Srpske izjasni o prisustvu pipadnika paravojne formacije "Srbska čast" u prostorijima parlamenta RS. Iz tog udruženja kažu da nisu politički obojeni.

24
A- A A+
Defile Foto: Vedran Ševčuk/MONDOOvih dana su u medijima objavljene fotografije pripadnika paravojne organizacije "Srbska čast", snimljene u Narodnoj skupštini RS, koja slovi kao paravojna organizacija, na čijem čelu su, kako se navodi, ljudi iz "kriminalnog miljea".

NDP traži od rukovodstva Narodne skupštine RS da objasni ko je, po čijem nalogu i po kojem formalnom osnovu organizovao okupljanje "zakonu nepoznatih uniformisanih osoba" i "ustupio im prostorije" Skupštine.

"'Sesije' uniformisanih i samozvanih paravojnika-humanitaraca, bliskih vladajućoj oligarhiji, poslednji su ekseri na kovčeg parlamentanog života i demokratije u RS", ističe se u saopštenju.

NDP je ocenio da se "ovaj nezabeleženi skandal u političkoj istoriji RS dešava u vremenu kada je opoziciji uskraćeno pravo da prisustvuje pojedinim zasedanjima Skupštine, na kojima vladajuća većina, preko noći, ekspresno donosi veoma štetne zakone i nepromišljene političke odluke po građane i budućnost RS".

Iz ove stranke su još naveli da "prisustvo sumnjivih instant patriota" donosi nesagledivu štetu građanima, ali i ugledu RS u svetu.

"Nakon svih nemuštih izgovora dežurnih pravobranilaca besmisla i pokušaja da se očigledna istina još jednom spinuje i građanima izokrene stvarna slika sramotnog okupljanja ekstremista iz kriminalnog miljea u Narodnoj skupštini RS, očekujemo suvislo objašnjenje koje neće vređati razum i dostojanstvo naroda", navodi se u saopštenju.

"SRBSKA ČAST": NISMO POLITIČKA ORGANIZACIJA

Predsednik Udruženja "Srbska čast" Igor Bilbija rekao je da ovo udruženje nije politički obojeno i da ih niko ne finansira. 

On kaže da je to" patriotska organizacija, udruženje pravoslavaca, koja pokušava da pomogne svom narodu u skladu sa svojim mogućnostima".

"Što se tiče Udruženja 'Srbska čast', mi nemao članove, imamo simpatizere. Moj brat ima registrovano Udruženje u Srbiji, mi ovde nemamo ali radimo na tome. Imamo puno simpatizera, mi smo patriotska organizacija, udruženje pravoslavaca, Srba, koja pokušava da pomogne našem narodu u skladu sa našim mogućnostima", istakao je Bilbija.

"Kada smo organizovali akciju za pomoć dečaku iz Banjaluke, operacija očiju, 1.200 evra su nam poslali Bošnjaci iz Beča. Na moje ime, Igor Bilbija", rekao je on za N1.

Bilbija tvrdi da predsednik SNSD-a Milorad Dodik i SNSD ne finansiraju rad njegovog udruženja.

"Ja predsednika Milorada Dodika ne poznajem. Niti on mene. Slikali smo se, čast mi je slikati se sa predsednikom Republike Srpske. Slavio sam Dan Republike Srpske i slaviću ga dok Republika Srpska postoji. Nisam ja sam na ulici bio, hiljade su bile. Nismo ništa napravili", rekao je Bilbija.

"Pukni zoro" orilo se Banjalukom (VIDEO, FOTO)

Povezano

Sve vesti