MONDO/Tanjug

Amerikanac albanskog porekla komandant u ISIS-u

Autor:

Jedan od novih lidera takozvane Islamske država je sin albanskih imigranata koji je živeo u SAD, objavio je američki časopis "Atlantik."

22
A- A A+Amerikanac albanskog porekla Zulfi Hodža je visoki komandant u takozvanoj Islamskoj državi zadužen za regrutovanje novih članova, piše list.

Dvogodišnja istraga utvrdila je da je Hodža, sin albansko-američkog vlasnika picerije iz Nju Džerzija i jedan od malobrojnih Amerikanaca u Islamskoj državi, dostigao visoku poziciju, što govori o dinamici radikalizacije, naveo je "Atlantik"."Atlantik" piše da se na jednom snimku vidi Hodža kako obezglavljuje uhvaćene kurdske vojnike.

U BiH "pao" jedan od najopasnih islamista!

Ukoliko je njegov identitet ispravno utvrđen onda je Hodža prvi Amerikanac, član Islamske države, poznat po tome da je sekao glave u takvom jednom snimku, navodi se u tekstu.Hodža je otišao iz SAD 6. aprila 2015. godine, a četiri dana kasnije našao se u kampu za obuku Islamske države.

Sada je poznat kao visoki komandant Islamske države i jedan od džihadista sa zadatkom da regrutuje nove članove u redove islamista, piše "Atlantik."

ISIS zove Albance: Vukovi, koljite za Božić!

Povezano

Sve vesti