Letovanje u Grčkoj SKUPLJE i do 20 odsto!

Srbi uveliko uplaćuju aranžmane za letovanje. Grčka je, saznali smo, skuplja i za 20 odsto odnosu na prošlu godinu, a pronašli smo i najjeftinije destinacije.

Letovanje u Grčkoj SKUPLJE i do 20 odsto! Foto: MONDO/Predrag Vujić

Srbima je Grčka već tradicionalno najpopularnija destinacija za letovanje, mada je dosta zainteresovanih za Tursku, saznali smo iz razgovora sa predstavnicima turističkih agencija, ali i u Nacionalnom udruženju turističkih agencija (YUTA).

"Od novembra, decembra je počela prodaja aranžmana za letovanje 2018. godine i interesovanje je veoma veliko, najveće za Grčku i Tursku", rekli su nam iz Nacionalnog udruženja turističkih agencija.

Tu su nam rekli i da je Grčka malo skuplja u odnosu na prošlu godinu.

"Cene su zanemarljivo više u odnosu na prošlu godinu, pre svega zato što su uvedene boravišne takse od 1. januara, koje se ne plaćaju po osobi, nego po sobi i iznoseizmeđu 5 i 15 evra".

Sa druge strane, u agenciji Travelland dali su nam drugačiju informaciju.

"Cene su više u odnosu na prošlu godinu, i to dosta. Aranžmani su skuplji i po više od 20 odsto".

Pitali smo da li to ima veze sa uvedenom taksom, ali dobili smo odričan odgovor.

"Ne, to nema veze sa tim jer bi tako cene bile zanemarljivo više. Ovo poskupljenje ima veze sa tim što su u Grčkoj podigli cene, pa se to odrazilo na aranžmane", rekli su nam u ovoj agenciji, u kojoj je najpopularniji aranžman za Halkidiki.

Saznali smo, takođe, i da je interesovanje za takozvane first minute ponude jako veliko i da prodaju između 100 i 200 aranžmana dnevno, kao i da je najjeftiniji aranžman za Halkidiki 39 evra van sezone.

Pogledajte šta je prošle godine novinar MONDA zabeležio u Haniotiju i Pefkohoriju:

U agenciji Kontiki najtraženiji su aranžmani za Tursku, a dobro se prodaju i aranžmani za ostrvo Kos, koje se nalazi "na susretu" tri kontinenta - Evrope, Afrike i Azije. Dosta naših sugrađana uplaćuje i aranžmane za Siciliju, Italiju i Španiju.

Znamo kakva je situacija bila poslednjih godina u Turskoj i da se (ne)bezbednost odrazila na interesovanje turista. Ovih godina nas to, izgleda, ne brine.

"Ne, bezbednost ih ne brine, to je bilo prethodnih godina. Dosta njih je i prošle godine letovalo u Turskoj, pa su odmah nakon toga već počeli da uplaćuju aranžmane za ovu godinu", kažu u agenciji Kontiki.

Slično su nam rekli i u Nacionalnom udruženju turističkih agencija.

"Mislim da ljude to više ne brine toliko, barem mi ne dobijamo više upite za bezbednost u Turskoj".

Iz agencije Kontiki kao jedan od najpovoljnijih aranžmana izdvojili su letovanje u maju u hotelu sa pet zvezdica u Alanji (all inclusive), koje košta 388 evra.

Kada je reč o Grčkoj, izdvojili su letovanje na Krfu od 5. juna, uz prevoz avionom, koje košta 199 evra uz smeštaj u hotelu od dve zvezdice i doručak.


Povezano

Sve vesti