Fonet

"ŠPIGL" o migrantima "nasukanim" u Šidu

Autor:

Oko 10.000 migranata i dalje je zarobljeno na Balkanskoj ruti, a njihova je sudbina primer šta se događa "kada EU zatvori svoje granice", piše nemački nedeljnik Špigl.

1
A- A A+


Nemački nedeljnik Špigl objavio je veliku reportažu o "migrantima na Balkanskoj ruti" pod naslovom "Nasukani u ruinama Šida", u kojoj opisuje pokušaje migranata koji se nalaze u srpskom gradu da uđu u Hrvatsku i tako dođu na tle Evropske unije.

U članku se ističe da je Šid udaljen 15 kilometara od hrvatske granice, da migranti borave u napuštenim fabričkim halama i urušenim kućama, pokušavajući da se ugreju i zaštite od zime dok ne pronađu način kako da pređu granicu.

Hrvatska policija granicu kontroliše dronovima i helikopterima, a migranti imaju cilj ne samo da pređu granicu već i da neprimećeni od organa reda nekako dođu do Zagreba koji je udaljen 300 kilometara.

Većina u tome ne uspeva, navodi Špigl i dodaje da se među migrantima događaju i sukobi i tuče noževima, kao što je bila između grupe Avganistanaca i Alžiraca.

"Irancima nisu potrebne vize za Srbiju"

Špigl u reportaži spominje i to da od pre nekoliko meseci Iranci mogu doputovati u Srbiju bez vize i da se sve više njih odlučuje da pod maskom godišnjeg odmora doputuje, a potom pokuša da ilegalno uđe u Hrvatsku koja je članica EU. Dolaze inženjeri, koji u Iranu moraju da rade kao taksisti, dolaze ljudi poput jedne žene, diplomiranog biologa, koja ne može da nađe posao, piše Špigl i dodaje da Iranci krijumčarima plaćaju sedam hiljada evra po osobi da bi ih nekako uveli u EU.

Magazin navodi i primer dvedesetšestogodišnjeg migranta iz Alžira kog je već deset puta uhvatila hrvatska policija pri pokušaju ilegalnog prelaska granice i vratila u Srbiju, a u šumama oko Šida boravi već četiri meseca.

Nemački novinari su razgovarali sa migrantima koji kažu da su ih hrvatski policajci tukli, a neke i opljačkali.

Magazin navodi da volonteri Lekari bez granica dva puta nedeljno obilaze migrante kako bi im ponudili medicinsku pomoć.

Oni su konstatovali da su na mnogim migrantima primetili modrice, koji liče na otiske od utadaca pendreka.

Hrvatska policija je demantovala neprofesionalno ponašanje.

Ruglo u centru grada: Prljavština i smrad (FOTO)

Povezano

Sve vesti