Dve najbitnije promene na F1 bolidima (VIDEO)

Autor:

Od marta stiže "oreol", a odlazi "antenu"

Kada se krajem marta timovi "formule 1" budu okupili na stazi oko jezera Albert Park, jedno je sigurno svi će gledati u dodatak koji će promeniti izgled bolida kakve smo ih poznavali poslednjih stotinu godina!

Definitivno, nakon nekoliko godina najavljivanja, stiže "halo", odnosno oreol.

Pogledajte kako izgleda "oreol" na nekim "formulama" tokom testiranja prošle godine:

U pitanju je dodatak koji će nalazi iznad vozača i imaće zadatak da ga zaštiti od većih predmeta kao što točkovi, koji predstavljaju realnu opasnost jer mogu da se "lansiraju" sa nekog bolida pri brzinama od preko 300 kilometara na sat.

Izvor: YouTube/Formula 1

Ovaj dodatak je izazvao mnogobrojne kritike, a možda je najjača stigla od šampion. Luis Hamilton je izjavio da se "prošle godine završila era bolida koji dobro izgledaju". Međutim, on, kao i Fetel i drugi vozači se slažu da je "oreol" korisna stvar, ali i da ne priliči otvorenim vozilima.

Druga velika promena je posledica pojašnjenja pravila koja se tiču dizajna poklopca motora. Zahvaljujući "rupi" u pravilima, prošle godine su bolidi dobili "ajkulino peraje", kao i horizontalni spojler, koji je ličio na "antenu" i prilično štrčao (ne koliko će "oreol") u odnosu na elegantnu liniju bolida.

Pogledajte zvanični F1 video u kome su objašnjene ove promene:

Izvor: YouTube/Formula 1

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u MONDO Auto rubrici, kao i našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti