ISTORIJA: JEDNA Koreja na OI!

Autor:

Na Olimpijskim igrama u Pjongčangu prisustvovaćemo ISTORIJI!

6
A- A A+

Zaista, UDARNA i DOBRA VEST!

Južna Koreja, domaćin predstojećih Zimskih Olimpijskih igara, i Severna Koreja, dogovorile su se da u Pjongčangu (od 9. do 25. februara) sportisti obe zemlje zajedno defiliju na svečanom otvaranju pod zastavom koja još nije utvrđena/poznata!

Ova informacija saopštena je u Seulu, a svi svetski mediji objavili su je pod oznakom: HITNO.

Ideja je i da ove dve zemlje imaju jedan tim u ženskoj konkurenciji u hokeju na ledu, ali ovo treba da odobri Međunarodni olimpijski komitet.

Ovo se baš i ne dopada svima u Južnoj Koreji. Jedan visoki zvaničnik južnokorejskog saveza u hokeju na ledu, koji je tražio da bude anoniman, rekao je agenciji Rojter da je ideja "apsurdna" i da su i on i njegove kolege "zanemele od razočaranja i besa".

Prema ranijem istraživanju javnog mnjenja u Južnoj Koreji, čak 70% ispitanika nije se saglasilo sa idejom o zajedničkom timu sa Severnom Korejom u hokeju na ledu, ali je više od 80% njih reklo da je Severna Koreja dobrodošla na Zimske Olimpijske igre.

Severna Koreja je najavila da će na Igre poslati delegaciju od 550 ljudi, uključujući i tim od 230 navijač(ic)a, pevača, pevačica, orkestar...

Posle Drugog svetskog rata, kada je Koreja podeljena na Severnu i na Južnu, odnosi dve zemlje su veoma loši, a tri godine je vođen oružani sukob (Korejski rat od 1950. do 1953. godine). Dogovori o Olimpijskim igrama su prvi znaci otopljavanja u odnosima dve Koreje.

Povezano

Sve vesti