Ovako su se razvijali Lamborgini modeli (VIDEO)

Autor:

Više od 20 modela je obeležilo 65 godina postojanja ove kompanije

Pre nego što je osnovao "Automobili Lamborghini", Feručo Lamborgini je 1948. počeo s proizvodnjom traktora. Ubrzo ta kompanija postaje jedan od najvećih proizvođača poljoprivrednih mašina u Italiji.

Zatim 1959. on osniva kompaniju za instalaciju gasnih postrojenja i klima uređaja. Kako su obe firme poslovale veoma dobro, preduzimljivi Feručo je počeo da razmišlja i o automobilima. U stvari, o njima nikada nije ni prestajao da razmišlja, jer je Italijan već posedovao zavidnu kolekciju finih "makina", poput "alfe romeo", "ferarija" i "mazeratija".

Inicijalna kapisla za osnivanje "Automobili Lamborghini" 1963. bila je svađa sa Encom Ferarijem, osnivačem Ferarija, oko lošeg kvačila na "ferariju 250GT".

Prvi Lamborgini je bio prototip "350TGV", koji je prerastao u prvi serijski – "350GT". Zatim je na red došao 400GT 2+2, pa 1966. legendarna "mijura".

Pogledajte u videu ostale manje ili više poznate modele koji nisu ostali na nivou koncepta, poput modela "asterion":

Izvor: YouTube/Cars Evolution

Inače, Lamborgini je bio Feručov samo prvih devet godina. Od 1972. do 1998. je pet puta menjao vlasnike, a 1978. kompanija je bila proglasila bankrot.

Pre 20 godina, Lamborginiji postaje deo Audija, odnosno grupe Folksvagen. Nakon pet tranzicionih godina, 2003. se dešava "eksplozija" i prodaja prvi put u istoriji prelazi hiljadu komada, da bi 2008. dostigla cifru od 2.430 komada. Tada na scenu stupa svetska ekonomska kriza iz 2008. koja utiče i na "Italijane", pa je tek 2014. postavljen nov rekord. Od te godine prodaja je u stalnom usponu.

Prošla godina je bila rekordna za mnoge proizvođače automobila, pa tako i za Lamborgini, koji je prodao 3.815 luksuznih četvorotočkaša. Verujemo da će im i ova godina biti uspešna, pre svega zbog prvog super SUV modela "urus", koji je lansiran krajem prošle godine.

Pogledajte i galeriju fotografija modela koji se trenutno proizvodi u halama u bolonjskom predgrađu, Sant'Agata:

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u MONDO Auto rubrici, kao i našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti