Odgovor Slovencima: Dokažite, pa uzmite!

Slovenci zatražili da im Srbija vrati više od 300 umetničkih dela koja se nalaze u našim ustanovama kulture. Evo šta na to kaže srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević u izjavi za MONDO.

18
A- A A+

Polemika između Srbije i Slovenije oko umetničkih dela ne jenjava.

Pre nekoliko dana, srpska javnost je burno reagovala kada je objavljeno da Slovenija od nas traži više od 300 umetničkih dela koja su pohranjena u našim institucijama kulture.

Između ostalog, Slovenci traže i bolju kopiju filma "Bitka na Neretvi", najvećem i najskupljem ratnom spektaklu ikada snimljenom na ovim prostorima.

Čiji je film "Bitka na Neretvi"?

Slovenački mediji su pisali da, između ostalog, njima pripadaju i dela Božidara Jakca, Riharda Jakopiča, zastave slovenačkih partizanskih jedinica iz Drugog svetskog rata, partizanski top iz Vojnog muzeja na Kalemegdanu, kao i dela pilota i konstruktora Edvarda Rusjana, koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu, neposredno do aerodroma.

Međutim, iz Beograda za sada ne stiže pozitivan odgovor.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže za MONDO da je njegov lični stav i stav Ministarstva krajnje jasan.

"Dela koja se nalaze na tom spisku, nalaze se kod nas sa punim pravnim osnovom. Ona nisu oteta ili prisvojena na bilo koji način. Postoji pravni osnov za to što se umetnička dela nalaze u našim institucijama kulture. Tako da što se toga tiče stav srpske strane je nesporan. Svakako, svaka država ili bilo ko drugi ima pravo da dokazuje suprotno, ali za takve stavove i teze mora da se ponude neki dokazi", rekao je ministar.

Vukosavljević dodaje da njegovo Ministarstvo i slovenačka strana imaju odličnu saradnju u oblasti kulture, pa misli da se ta situacija neće menjati.

"Mi smo ih pozvali da dostave sve dokaze koje imaju i koji bi upućivali na to da je pravni osnov za ta dela, koja se nalaze ovde, na neki način sumnjiv. Prema tome, očekujemo od slovenačke strane stavove u vezi s tim, a što se nas tiče sve je jasno", odgovor je ministra kulture Srbije Vladana Vukosavljevića.

Povezano

Sve vesti