mondo.rs

Delije: Nismo mi prekrečili murale

Autor:

Organizovana grupa navijača Crvene zvezde - Delije Sever - ogradila se od uništavanja murala sa likovima bivših sportista i istaknutih navijača Partizana u Beogradu.

Delije: Nismo mi prekrečili murale Foto: MONDO/ . V.

Ko je prekrečio murale sa likovima bivših sportista Partizana i istaknutih navijača crno-belih, među kojima su glumci, pevači, pevačice, pesnici, od kojih mnogi nisu živi, za sada nije poznato, a možda se neće nikada ni saznati.

Preko noći su murali, koji su uglavnom bili iscrtani na fasadama zgrada po Dorćolu, starom delu Beograda, prekrečni crnom bojom. Te murale crtali su pripadnici navijačkog pokreta "Grobarski treš romantizam" (GTR), a na njima su, između ostalog, bili likovi bivših fudbalera i košarke ili velikana glumišta, književnosti, koji više nisu živi, među kojima Dragan Mance, Miloš Milutinović, Haris Brkić, Duško Radović, Zoran Radmillović, Bora Todorović, MIja Aleksić, Slobodan Aligrudić...

O ovim muralima se pisalo i u inostranim medijima, a mnogi stranci su se divili ovim vidom urbane subkulture.

Na društvenim mrežama i u komentarima od juče traje polemika ko je to uradio.

Navijači Partizana listom su optuživali pristalice suprotnog tabora za tu organizovanu akciju. Da to jeste bila organizovana akcija ukazuje i to što su iste noći prekrečeni i murali koji se nalaze u drugim delovima grada, u neselju Banovo brdo ili u Pančevu.

Navijači Crvene zvezde uzvraćaju da nema indicija da su to uradili oni koji vole crveno-bele boje i ukazuju da murali do sada nisu dirani, da pojedini od njih stoje nedirnuti i nekoliko godina. Istina, pojedini murali bili su sporadično "napadani", poput recimo onog posvećenom legendarnom MIlošu Milutinoviću, fudbaleru Partizana znanom kao "Plava čigra".

Ima i komentara onih koji smatraju da muralima nije ni bilo mesto na fasadama zgrada, jer je to "ruženje grada", kao i da "oni koji su ih pravili mogu to da rade na svojim kućama a ne na javnim objektima". Drugi ukazuju na delovanje pokreta GTR kao izrazito antizvezdaško, uvredljivo, neki ga nazivaju i "bolesno navijačkim".

Pojedini navijači Zvezde ukazuju na to da su svojevremeno naruženi i grafiti i murali posvećeni ubijenom navijaču Zvezde Marku Ivkoviću "Jagodi" (ubijen u sukobu navijača u Turskoj).

Na Twitter profilu pod nazivom "Delije Sever" napisano je da navijači Crvene zvezde nemaju bilo kakve veze sa uništavanjem grafita. Uz poruku navijačima Partizana da bi "trebalo da se okrenu iz sebe", a ne da im "Cigani budu krivi za sve na svetu".


Ovom poslednjom rečenicom navijači Zvezde su, verovatno, hteli da ukažu na podele među organizovanim navijačima Partizana, na žestoku tuču među njima na poslednjem fudbalskom "večitom derbiju" sredinom decembra prošle godine, kao i na nedavni verbalni okršaj dve navijačke grupe Partizana na košarkaškoj utakmici (o tome više pročitajte OVDE).

Grobari uzvraćaju da nijedan navijač Partizana nikada ne bi uništio murale posvećene Draganu Manceu, Dušku Radoviću i drugima.

Povezano

Sve vesti